Hurtigt overblik: Værd at vide om syrisk fredsmøde

* En stor, international fredskonference om borgerkrigen i Syrien er planlagt til at starte på onsdag i Schweiz. Konferencen går under navnet Genève II.

* Det første, der sker, er, at udenrigsministrene fra en stribe lande, heriblandt USA og Rusland, tager til et daglangt møde på et hotel i den schweiziske by Montreaux.

* Torsdag er der pause, men fredag begynder de regulære fredsforhandlinger i Genève mellem repræsentanter fra præsident Assads regering og de væbnede oprørsgrupper.

* Her starter man med at sætte en tidsramme for samtalerne, der ventes at løbe hen over weekenden.

* FN håber, at forhandlingerne kan føre til, at man får indsat en politisk overgangsregering i Syrien.

* Den syriske regering sagde 27. november, at den gerne ville deltage i forhandlingerne. Men delegationen fra Damaskus har ikke i sinde at overdrage magten til nogen, og deres førsteprioritet er at bekæmpe terrorisme, lyder det.

* Syriens ledende oppositionsgruppe, Syriens Nationale Koalition (SNC), besluttede sig først langt senere, efter en afstemning 18. januar, at den ville deltage.

* SNC har siden truet med at blive hjemme fra forhandlingerne, fordi FN-chef Ban Ki-moon har inviteret Iran, der støtter Assad, med til konferencens førstedag.

* Kilder i den syriske opposition har tidligere sagt, at USA og Storbritannien truer med at indstille støtten - eller dele af støtten - til oppositionen, hvis den ikke møder frem til fredsmødet i Schweiz.

* Eksperter i Syrien-konflikten peger på, at ingen nærer reelle forventninger om, at konferencen fører til en egentlig politisk løsning eller en afslutning på borgerkrigen.

Kilder: BBC, AP, Reuters.

/ritzau/

 

Dagens Gossip