Ida Auken smækker døren i for affaldskrigere

Tomme flasker, slikpapir og andet affald kan man risikere at se mere af i naturen til næste år.

Regeringen fastholder, at den vil fjerne statsstøtten til non-profit organisationen Hold Danmark Rent.

Som tidligere beskrevet af Newspaq, så må Hold Danmark Rent med stor sandsynlighed dreje nøglen om til næste år. Her forsvinder samlet seks millioner støttekroner.

Det har fået oppositionen op af stolene, men på et samråd i Folketinget fastholder miljøminister Ida Auken (SF), at støtten stoppes.

- Vi synes ikke, at det er statens opgave at hjælpe noget yderligere, der ikke kan stå på egne ben efter tre år, siger ministeren.

Organisationen skulle have fødselshjælp, men så blive selvkørende.

- Det var tanken med Hold Danmark Rent, at de skulle hjælpes til en god start. Senere skulle de så finde kunder, så de kunne stå selv, siger Ida Auken og henviser til, at kommuner kan købe sig til hjælp med at holde naturen ren.

Det er oppositionen mildt sagt ikke enig i. Miljøordfører i Venstre, Henrik Høegh, mener, at man risikerer at smide Hold Danmark Rents gode arbejde i skraldespanden.

- 62 procent af danskerne siger, at de er begyndt at ændre holdning til affald, der smides i naturen. Det virker ikke som en god idé, at fjerne tilskud, når udviklingen er så god, siger han med henvisning til en måling han har set på Facebook.

Ida Auken vil ikke lade Hold Danmark Rent få alle opgaver, men i stedet dele fremtidige opgaver ud på flere aktører.

Det er spild af gode kræfter, mener De Konservative.

- Det er ærgerligt, at ministeren vil lave et helt andet initiativ, når man har noget, der allerede fungerer rigtig godt. Jeg mener, at man bør lægge nogle af de andre projekter om et rent Danmark ind under Hold Danmark Rent, siger miljøordfører Benedikte Kiær.

Dansk Folkeparti foreslår et kompromis, hvor tilskuddet fortsætter, men i mindre målestok.

- Det virker som om man bare er ude for at lukke helt ned. Man burde fra regeringen sige, at man er med, men måske med et mindre beløb, siger Jørn Dohrmann.

Regeringen vil dog kun gå slå langt, at man vil finde opgaver til Hold Danmark Rent - ikke give direkte støtte.

- Vi er klar til at lave projekter med Hold Danmark Rent, vi kan sagtens lave projekter som for eksempel en stor indsamlingsdag. Vi skal bare huske, at der er andre aktører på banen, siger Ida Auken.

- Er det ikke normalt god borgerlig politik at lade falde, hvad ikke kan stå? Det er ikke meningen, at Hold Danmark Rent skal have statsstøtte, siger ministeren med adresse til de borgerlige partier.

Hold Danmark Rent blev startet under VK-regeringen. Støtten kommer fra Miljøministeriet og Dansk Retursystem.

 

 

Dagens Gossip