Inflationen stiger mere end vi er vant til

Priserne steg med 0,8 procent i juli i år i forhold til samme måned sidste år. Det viser tal fra Danmarks Statistik. I juni lå stigningen på en halv procent.

Det er blandt andet prisen på bøger, der har trukket årsstigningen op i forhold til sidste måned, mens lavere prisstigninger på tøj og benzin har trukket årsstigningen nedad.

- Dagens tal viser, at inflationen stiger en smule, men med et niveau på 0,8 procent er niveauet fortsat meget lavt, siger Mira Lie Nielsen, der er økonom i Dansk Erhverv.

- Lave prisstigninger øger følelsen af, at det går lidt bedre, og for mange danskere er der udsigt til reallønsstigninger i år, hvilket kan være med til at øge privatforbruget, som godt kunne bruge et kærligt skub bagi, siger hun.

Hos Dansk Erhverv forventer man, at inflationen vil stige i kraft af tiltagende vækst, og når de lønstigninger, der blev aftalt ved forårets overenskomstforhandlinger, begynder at slå igennem på lønninger og på producent- og forbrugerpriserne.

- Der vil dog ikke være tale om tigerspring for inflationen. Ligesom dansk økonomi vil inflationen stille og roligt kravle opad, siger Mira Lie Nielsen.

Ulrikke Ekelund, cheføkonom hos BRFkredit, siger, at juli er den 17. måned i træk, at årsstigningen i forbrugerpriserne ligger på 1,0 procent eller derunder.

- Den svage fremgang i forbrugerpriserne betyder, at lønningerne forsat vokser hurtigere end priserne, og forbrugerne kan dermed se frem til endnu en reallønsfremgang og afledt heraf en øget købekraft, siger cheføkonomen.

- Reallønsfremgang og øget købekraft kan virke attraktiv, men det er det ikke, når man ser på det samlede billede. For som med så meget andet gælder det om at finde en fornuftig balance, og en inflation på 0,8 procent er bestemt i underkanten af det ønskelige, siger Ulrikke Ekelund.

/ritzau/

 

Dagens Gossip