Islamisk Stat har indtaget del af syrisk oldtidsby

Endnu en historisk by kan være på vej mod en dyster skæbne, efter at jihadister fra gruppen Islamisk Stat onsdag har kæmpet sig vej ind i syriske Palmyra.

Det bekræfter lederen af den myndighed, som tager sig af Syriens antikviteter ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Palmyra er en del af Mellemøstens vigtigste kulturarv, og Unesco frygter, at den historiske by vil blive ødelagt.

Tidligere har overvågningsgruppen Syriens Observatorium for Menneskerettigheder over for det franske nyhedsbureau AFP sagt, at Islamisk Stat har erobret kontrollen i den nordlige del af Palmyra.

- Regeringsstyrkerne flygter fra disse bydele, siger gruppen.

Hundredvis af statuer er flyttet fra Palmyra til sikre steder, fortæller de syriske myndigheder, som også sender en appel til den syriske hær og oppositionen om at skåne oldtidsbyen.

Islamisk Stat rykkede frem mod Palmyra i weekenden, men blev tvunget på tilbagetog.

Palmyra er kendt som "Sandets Venedig", og den har med de mange ruiner midt i den syriske ørken - nær en oase - halvvejs mellem middelhavskysten og Eufrat-dalen gennem århundreder overrasket rejsende.

De syriske myndigheder frygter det værste, hvis islamisterne sætter sig på Palmyra.

- De vil ødelægge alt, hvad der er dér, hed det i en nylig udtalelse fra Maamoun Abdulkarim, der er leder af den myndighed, som tager sig af Syriens antikviteter.

Ifølge Abdel Rahman, som leder Syriens Observatorium for Menneskerettigheder, har Islamisk Stat indtaget, hvad der svarer til en tredjedel af byen.

Borgerkrigen i Syrien har tidligere ført til omfattende ødelæggelser af dele af det historiske Aleppo, der beskrives som den by, der har været beboet kontinuerligt i længst tid i verden.

Nu ligger byens basar i ruiner, og en minaret fra 700-tallet er blevet ødelagt af kampe og luftangreb.

Militante fra Islamisk Stat ødelagde tidligere i år flere kulturskatte i den 2000 år gamle by Hetra i det nordlige Irak.

Tidligere skal den islamistiske gruppe have kørt bulldozere gennem den assyriske by Nimrud, ligesom gruppen har ødelagt antikke og uvurderlige kunstgenstande i Mosul.

Gruppen har også gravet efter kunstgenstande i den antikke hellenistiske by Dura Europos i Syrien for at sælge dem.

Unesco har opfordret FN's Sikkerhedsråd til at gribe ind for at redde en del af Mellemøstens vigtigste kulturarv.

/ritzau/AFP

.

Dagens Gossip