Italiener vil transplantere en krop

En kirurg fra Torino i Italien arbejder på planer om en kæmpe transplantation.

Han vil sætte en anden krop på et hoved, og han siger, at teknikken og arbejdsgangen i sådan en proces ikke er langt væk.

Den britiske avis The Guardian skriver, at kirurgen sammen med sit hold vil drøfte planen på en konference for neurokirurger i Maryland i USA i juni.

Kirurgen hedder Sergio Canavero, og han har ifølge avisen i årevis argumenteret for, at den medicinske forskning efterhånden er nået så langt, at transplantation af en hel krop snart er muligt.

Formålet med så omfattende en operation er at hjælpe mennesker, der har et hoved, som er rask, men en krop, der er ramt af dødelig sygdom.

- Hvis samfundet ikke vil have det, så vil jeg ikke gøre det. Men hvis folk i USA eller Europa ikke vil have det, så er det ikke ensbetydende med, at man ikke vil have det andre steder, siger han ifølge The Guardian til magasinet New Scientist.

- Jeg forsøger at gøre det her rigtigt, men inden man rejser til månen, vil man være sikker på, at folk vil følge dig, tilføjer han.

Der er en række problemer, ud over de etiske.

Blandt andet skal hovedet fjernes fra den syge krop, der skal være en brugbar krop, og hjernen i hovedet skal lære at bruge den nye krop, herunder tusindvis af nervebaner.

De rent lægelige problemer mener italieneren godt kan overvindes.

- Det største problem er det etiske. Skal sådan en operation overhovedet foretages? Der vil tydeligvis være mange mennesker, der mener, at det skal den ikke, siger han til magasinet.

The Guardian skriver, at tanken om sådan en transplantation har været fremme før. I 1970 ledte kirurgen Robert White et forskningshold i Cleveland i USA, hvor de forsøgte at transplantere en abekrop på et abehoved.

Men lægerne gennemførte ikke en fuld transplantation af rygmarven. Andre kirurger siger ifølge avisen om italienerens tanker, at der er rigtig mange tekniske problemer, og at det største af dem netop vil være at få nerverne i rygmarven til at fungere.

/ritzau/

Dagens Gossip