Jelved: Ulovlige patientdata frigives først om 230 år

Skrevet af admin

23/03/2015

Mest læste i dag

Data om danske patienters medicinering og samtaler med lægen skal gemmes i Rigsarkivet, selvom informationerne er indsamlet på ulovlig vis.

Men først efter 230 år vil offentligheden få mulighed for at se, hvem der har lidt af hvad.

Det siger kulturminister Marianne Jelved (R) søndag, inden der sandsynligvis kommer en afgørelse i sagen mandag, hvor der er høringsfrist inden klokken 12. Blandt andre lægerne vil have databasen slettet.

- Arkivloven skelner ikke mellem lovligt og ulovligt indsamlet materiale. Netop for at magthaverne kan kigges efter i kortene.

- Der skal også tages hensyn til de mennesker, hvis data ligger i databasen. Deres oplysninger skal ikke være tilgængelige i flere menneskealdre. Derfor blokeres adgangen til oplysningerne i databasen i 230 år, skriver Marianne Jelved på Facebook.

Sagen begyndte i efteråret, da det kom frem, at den såkaldte DAMD-database er ulovlig.

Den gemmer nemlig på langt flere oplysninger om danskernes helbred, end der var tilladelse til.

Region Syddanmark, som er ansvarlig for databasen, varslede i december, at man ville slette den. Men kort efter krævede Rigsarkivet, at den blev udleveret til arkivering.

Marianne Jelved sagde først nej. Hun mente, at det var ude af proportioner, at ulovligt indhentede personfølsomme informationer skulle gemmes.

Men da materialet blev stemplet bevaringsværdigt og vigtigt af Rigsarkivet, skiftede ministeren mening.

På Facebook langer hun ud efter Venstres formand for Region Syddanmark, Carl Holst, og Venstres kulturordfører Ellen Trane Nørby. Det er Region Syddanmark, der administrerer databasen.

- Det er kun totalitære regimer, der sletter sporene, når myndighederne begår ulovligheder.

- Det kan undre, at Venstres Carl Holst og Ellen Trane Nørby vil have slettet DAMD-databasen, hvor myndighederne netop er ansvarlige for ulovlig indsamling af patienters data, skriver hun på Facebook.

Mandag er der høringsfrist på den ændringsbekendtgørelse, som skal gøre det muligt for Rigsarkivet at kræve databasen udleveret.

Kan Rigsarkivet inden tirsdag klokken 12 ikke fremlægge lovhjemmel for, at databasen kan gemmes, slettes den af Region Syddanmark.

/ritzau/