Jolie: Frygt skal ikke styre os i flygtningekrise

admin

426 uger siden

|

16/05/2016

Dagens topnyheder

Verdens ledere må stå sammen om at håndtere flygtningekrisen, for hvis der ikke bliver sat ordentligt ind, risikerer vi langt større ustabilitet, der vil sende mange flere flygtninge til Europa.

Det siger skuespillerinden Angelina Jolie, som er særlig udsending for FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR), til den britiske tv-kanal BBC.

- Jeg mener, at dette er et af de øjeblikke, der sker én gang i løbet af en generation, hvor landene må stå sammen, siger Jolie.

- Vores respons vil afgøre, om vi skaber en mere stabil verden, eller om vi risikerer årtier med langt værre ustabilitet.

Tal fra UNHCR viser, at over 60 millioner mennesker rundt om i verden er fordrevet fra deres hjem. Det svarer til en ud af 122.

Mange af dem kommer fra det krigshærgede Syrien eller flygter fra fattigdom og konflikt i Mellemøsten, Afrika og det sydlige Asien.

Angelina Jolie advarer over for BBC mod at lukke grænserne helt i for disse mennesker.

- Hvis din nabos hus brænder, gør det dig ikke sikker, at du låser dine døre. Isolation er ikke styrke, siger hun.

Filmstjernen opfordrer det internationale samfund til at være mere gavmilde over for flygtninge, som for hver enkelts vedkommende er "en person med lige ret til at leve i værdighed på denne planet".

Jolie udtrykker samtidig skuffelse over, at nogle politikere skaber frygt og strammer reglerne for asyl og indvandring.

- Landene konkurrerer om at være skrappest i håb om at beskytte sig selv, uanset omkostningerne og deres internationale forpligtelser.

Manglende handling eller indsatser, der ikke er koordineret med andre lande, og som ikke er rettet mod de grundlæggende årsager til, at mennesker flygter, vil kun føre til mere konflikt og større flygtningestrømme.

- Hvis det fortsætter, vil der ske yderligere fordrivelse og komme flere mennesker til grænserne i Europa og andre steder, advarer UNHCR-udsendingen.

Over for BBC giver Jolie udtryk for en frygt for, at hele det internationale humanitære system, der skal beskytte flygtninge, er ved at bryde helt sammen.

Hun siger, at "antallet af konflikter og fordrivelsens omfang er vokset så stort", at det system, der skal beskytte flygtninge og gøre det muligt for dem at vende hjem igen, ikke længere virker.

/ritzau/Reuters