Jordskælv i Nepal: Antallet af ofre stiger og stiger

Kraftige efterskælv rystede søndag Nepal og udløste panik blandt mange indbyggere efter lørdagens jordskælv, som har kostet op mod 2400 mennesker livet. Antallet af omkomne ventes at stige.

- Vi har sat alle vores ressourcer ind på eftersøgnings- og redningsaktioner, siger en talsmand for det nationale politi, Kamal Singh Bam, til AFP, mens redningshold gennemsøger murbrokker og ruiner i Kathmandu for at finde overlevende.

Chokerede indbyggere, hvoraf mange er tvunget til at sove under åben himmel i hovedstaden, blev søndag rystet af en række efterskælv, det voldsommeste blev målt til 6,7.

På de overbelagte hospitaler, hvor læger og sygeplejersker behandler sårede i interimistiske telte, er personalet tvunget til at undgå hovedbygningerne af frygt for nye sammenstyrtninger.

Det Nationale Kriseoperationscenter i Kathmandu siger til AFP, at 2352 er omkommet i Nepal, mens 6239 er blevet kvæstet.

Internationale nødhjælpsgrupper har intensiveret deres indsats i mange områder, men hjælpeindsatsen vanskeliggøres af manglende kommunikationslinjer og jordskred.

- Elektriciteten er blevet afbrudt, kommunikationssystemerne svigter og hospitalerne er overfyldt, mens der ikke er plads i lighusene til de omkomne, siger Oxfams leder i Australien til AFP.

Helikoptere er sendt ud for at overflyve øde beliggende områder.

- Vi ved, at der både i byer og landområder er steder, som er isoleret fra omverdenen på grund af jordskred, siger Mike Bruce, der er regional kommunikationsleder for hjælpeorganisationen Plan International.

- Folk sover i gaderne og laver mad udenfor, ug vi taler om de meget, meget fattige områder i Nepal, hvor befolkningen i forvejen var stærkt belastet af vanskelige vilkår, siger Mike Bruce.

Røde Kors udtrykker bekymring for mange landsbyindbyggere i området tæt på skælvets epicenter. Det kraftige jordskælv, der ramte Nepal lørdag, skete mellem Kathmandu og Nepals næststørste by, Pokhara.

Lørdagens jordskælv er det værste i Nepal i mere end 80 år. Det blev målt til styrke 7,8 ifølge USA's Geologiske Overvågning (USGS). Ved et skælv på 8,3 i Nepal i 1934 blev 8500 mennesker dræbt.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip