Jubel i Israel over større indflydelse på Iran-aftale

Den amerikanske præsidents beslutning om at give efter for Kongressens krav om indflydelse på atomforhandlingerne med Iran bliver modtaget med stor tilfredshed i Israel.

- Vi er rigtigt glade her til morgen. Dette er en sejr for den israelske politik, siger landets efterretningsminister, Yuval Steinitz, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Han mener, der er direkte forbindelse mellem loven og det kontroversielle besøg, som Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, var på i Washington tidligere på året, da han holdt en tale i Kongressen.

- Talen i Kongressen var afgørende for vedtagelsen af denne lov, som er meget vigtig for at kunne forhindre en dårlig aftale, eller i det mindst at kunne forbedre den og sikre, at den bliver mere fornuftig, siger Steinitz.

Senatets udenrigsudvalg vedtog tirsdag enstemmigt et forslag, der lader Kongressen gå atomaftalen efter i sømmene.

Tidligere har Obama tilkendegivet, at han ville nedlægge veto mod forslaget, fordi det kunne ødelægge forhandlingerne med Iran.

Forslaget betyder, at den amerikanske regering vil skulle sende indholdet af en endelig Iran-aftale til Kongressen, og det vil samtidig blokere for, at Obama kan ophæve amerikanske sanktioner mod Iran, mens kongresmedlemmerne gennemgår aftalen.

Desuden vil Kongressen få mulighed for at stemme om, hvorvidt de sanktioner, som den lovgivende forsamling selv har vedtaget, skal løftes i bytte for, at Iran indvilger i en aftale om sit atomprogram.

I begyndelsen af april indgik de internationale stormagter USA, Storbritannien, Frankrig, Kina, Rusland og Tyskland en rammeaftale med Iran om det iranske atomprogram.

Planen er, at en endelig aftale skal nås inden udgangen af juni.

Iran har hele tiden påstået, at landets atomprogram kun har fredelige formål, mens Vesten er bekymret for, at iranerne i virkeligheden udvikler atomvåben.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip