Juncker: Jeg er stolt og beæret

EU's 28 stats- og regeringschefer har fredag besluttet i Bruxelles, at deres kandidat til at blive næste formand for EU-Kommissionen er luxembourgske Jean-Claude Juncker.

Og det er hovedpersonen selv stolt af.

- Jeg er stolt og beæret over i dag at have modtaget opbakning fra Det Europæiske Råd, skriver Jean-Claude Juncker på Twitter.

26 af 28 ledere bakkede op om Juncker - kun Storbritannien og Ungarn var imod. Det var Storbritanniens premierminister, David Cameron, som selv havde bedt om, at lederne stemte om Juncker.

Cameron siger efter topmødets afslutning fredag, at han gjorde det rigtige ved at gå imod de andre chefers ønske, fordi EU-Parlamentet med sin anbefaling af Juncker har tilranet sig magt, som i hans øjne ikke tilkommer det.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) siger efter mødet, at hun mener, at Juncker er den rigtige mand til jobbet.

- Han har mulighed for at samle det nødvendige flertal, også i Europaparlamentet. Han kan hurtigt komme i gang med arbejdet, og derfor har jeg også støttet ham i dag, siger Thorning.

Den 59-årige tidligere mangeårige regeringsleder i Luxembourg skal mødes til en uformel middag med EU-landenes ledere allerede 16. juli - samme dag som det forventes, at han bliver godkendt af EU-Parlamentet som ny kommissionsformand.

- Jeg ser frem til at arbejde sammen med parlamentsmedlemmerne for at danne et flertal i Europaparlamentet før afstemningen 16. juli, skriver Juncker.

Til det uformelle topmøde 16. juli er det meningen, at EU-cheferne skal blive enige om at sætte navne på de to andre topposter - formanden for Det Europæiske Råd, som i dag er Herman Van Rompuy, og EU's udenrigschef, som i dag hedder Catherine Ashton.

/ritzau/

 

Dagens Gossip