Jurist efter Mansour-dom: Hvornår er ytringer ulovlige?

01/07/2015 18:23

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Dansk-marokkanske Said Mansour har onsdag i Østre Landsret mistet sit danske statsborgerskab, fordi han blandt andet har opfordret til terror.

Men landsrettens dom mod Boghandleren fra Brønshøj gør det uklart, hvor langt ytringsfriheden rækker i Danmark.

Det mener Jacob Mchangama, jurist og direktør for tænketanken Justitia.

- Dommen gør os som borgere ikke klogere på, hvad vi må skrive, siger han til Ritzau.

55-årige Mansour har støttet terrorisme, har opfordret til drab på navngivne personer og overtrådt straffelovens såkaldte racismeparagraf, har landsretten slået fast.

En del af de ulovlige ytringer er sendt via e-mail og slået op på Facebook.

Men mens Said Mansour i nogle tilfælde opfordrer direkte til voldelig jihad - altså hellig kamp - er andre udtalelser mere abstrakte. Disse kan ikke umiddelbart siges at opfordre til terror, mener Jacob Mchangama.

- Grænserne for, hvad der er tilladelige ytringer, er ikke særligt klare efter denne dom, fordi mange forskellige slags ytringer falder ind under de samme bestemmelser.

Og hensynet til ytringsfriheden bliver kun diskuteret meget overfladisk i landsrettens præmisser for dommen, mener Jacob Mchangama.

Det er første gang i dansk retshistorie, at en lovovertræder fratages det rødbedefarvede pas, og dermed er dommen mod Boghandleren fra Brønshøj historisk.

- Det er nogle meget alvorlige bestemmelser om blandt andet fremme af terror, Mansour er dømt for at overtræde, siger Jacob Mchangama.

- Og henset til at han også tidligere er straffet for lignende forbrydelser, er det måske ikke så overraskende igen, at straffen er hård og medfører fratagelse af statsborgerskab.

Det er anden gang, at Mansour dømmes for at have fungeret som en slags pr-mand for terrorisme. I 2007 fik han tre år og seks måneders fængsel for at opfordre til terror.

- Dommen kan potentielt betyde, at der bliver flere af den slags sager, siger Jacob Mchangama om den aktuelle Mansour-dom.

Boghandleren fra Brønshøj er ifølge landsretten også skyldig i at fremme terror ved at udbrede tre bøger af den omstridte prædikant Abu Qatada.

Said Mansour skal - inden han udvises af Danmark - afsone fire års fængsel.

Mens anklageren er godt tilfreds, har forsvareren umiddelbart efter dommen over Said Mansour bebudet, at han vil prøve at få sagen for Højesteret.

/ritzau/