Kammeradvokat: Skats fejl var lovlige

De offentlige vurderinger af ejerboliger, som har været diskuteret heftigt over de seneste uger, har ikke været ulovlige. Det er konklusionen fra Kammeradvokaten, oplyser Skat i en pressemeddelelse.

Rigsrevisionens beretning fra august 2013 indeholdt en række kraftige kritikpunkter af forvaltningen af de offentlige ejendomsvurderinger.

Af Rigsrevisionens beretning og Statsrevisorernes kritik kunne man ifølge Skat få det indtryk, "at ejendomsvurderingerne skulle være så ukorrekte", at den måde, Skat har vurderet på, "skulle ligge uden for lovens rammer".

På den baggrund har regeringen bedt Kammeradvokaten vurdere, hvorvidt forvaltningen af ejendomsvurderingen af ejerboliger ligger uden for vurderingsloven.

Kammeradvokaten vurderer dog, at Skats vurderinger af ejerboliger ikke har "været upræcise i en sådan grad, at Skats hidtidige fortolkning og forvaltning af vurderingssystemet falder uden for lovens rammer".

Justitsministeriet tilslutter sig vurderingen.

Skatteministeren understreger, at når regeringen åbner op for automatisk at betale penge tilbage, så handler det derfor ikke om, at der har været forvaltet ulovligt, men om at sikre, at boligejerne igen kan få tillid til ejendomsvurderingerne.

- Regeringen ønsker at komme boligejerne i møde og sikre, at de får penge tilbage, hvis de har betalt skat efter en 2011-vurdering, der er for høj. Det mener vi er rimeligt og nødvendigt for at genoprette tilliden, siger skatteministeren i en pressemeddelelse.

Omvendt, argumenterer Holger K.Nielsen, kan regeringen ikke forsvare at udbetale mange millioner skattekroner, hvis der ikke er juridisk grundlag for det.

Og jo længere tid man går tilbage, jo større bliver usikkerheden i forhold til en ny vurdering.

- Når vi går tilbage til 2011, mener jeg faktisk, at vi har fundet en balance, som er både rimelig og som er forsvarlig, siger han.

- Hvis Skat havde forvaltet ulovligt, så ville regeringen selvfølgelig se på mulighederne for at give boligejerne penge tilbage flere år tilbage i tiden. Det er bare ikke tilfældet, siger Holger K. Nielsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip