Kaster minister under bussen: Afviste forslag, der kunne have gavnet Børsen inden brand

Skrevet af Nicolai Haugsted

17/04/2024
Foto: Presse-fotos.dk
Foto: Presse-fotos.dk
I 2021 blev Dansk Folkepartis forslag afvist. Nu forsøger de igen - men er det for sent?

Dagens topnyheder

Efter den nylige tragiske brand på Børsen i København har debatten om beskyttelse af Danmarks kulturarv fået ny vind i sejlene.

Dansk Folkeparti, ved kulturordfører Mikkel Bjørn, har genfremsat et forslag om at 3D-scanne vigtige, historiske bygninger for at sikre dem for eftertiden.

Forslaget kommer i kølvandet på en lignende katastrofe, der ramte Notre Dame i Paris.

"Få år før den tragiske brand i Notre Dame-katedralen i Paris havde en entusiast tilfældigvis lavet en 3D-model af den ikoniske katedral. Den model danner nu grundlag for, at man kan realisere genopbygningen," skrev partiet i deres oprindelige begrundelse for forslaget.

Mikkel Bjørn udtrykker bekymring for Danmarks øvrige kulturskatte:

"Der er ikke nogle sikkerhedsmekanismer, der gør, at vi ikke kan miste dem i morgen, hvis ikke der er 3D-scanninger af dem. Uden sådanne scanninger kan vi ikke rekonstruere dem, og vi har heller ingen dokumentation for, hvordan de har set ud i tilfælde af eventuelt hærværk, terror eller brand," siger han til B.T.

Da forslaget oprindeligt blev afvist i 2021, pegede daværende kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen på de tekniske begrænsninger og økonomien bag ideen. Hun argumenterede, at 3D-teknologien ikke kunne gengive alle detaljer ved en bygning, og at det derfor mest skulle ses som et supplement til originale tegninger, opmålinger og fotografier.

Desuden ville det koste 44 millioner kroner at 3D-scanne cirka 30 ejendomme i Slots- og Kulturstyrelsens portefølje, hvilket inkluderer landemærker som Amalienborg og Christiansborg Slot.

Mikkel Bjørn mener dog, at omkostningerne er relativt små i det store billede:

"44 millioner er jo småpenge i det store statsbudget og i forhold til, hvad vi ellers bruger på renovering og eventuel rekonstruktion af historiske bygninger. Det virker som en meget beskeden udgift i forhold til, hvad der er af gevinst ved at have den slags fuldstændige optegninger over vigtige, historiske bygninger, som 3D-scanninger giver," siger han.