Kilder: Nordkorea har henrettet 15 i år

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, har beordret 15 mennesker henrettet i år, heriblandt en viceminister og andre højtstående embedsmænd.

Det er sket som straf for, at de har kritiseret eller udfordret den unge leder, oplyser kilder til det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap.

En af de henrettede var en viceminister for skovbrug, som havde klaget over statens politikker, siger en unavngiven kilde fra Sydkoreas efterretningstjeneste på et møde i et parlamentsudvalg.

Kilder blandt de parlamentarikere, der deltog i mødet, siger til AFP, at to viceministre er blevet henrettet alene i år, begge fordi de kritiserede eller var imod direktiver udstukket af den øverste leder.

- Undskyldninger eller argumenter virker ikke for Kim Jong-un. Hans regeringsstil er at presse alt igennem, og hvis der er indsigelser, tolker han det som en udfordring af sin autoritet og vil så statuere et eksempel ved at henrette, siger Shin Kyung-min, der er medlem af det sydkoreanske parlaments efterretningsudvalg.

Det er ikke første gang, at Kim Jong-un beordrer folk henrettet for at kritisere ham.

I 2013 dømte han sin egen onkel til døden for anklager om korruption og for at have forvoldt skade på økonomien. Onklen blev anset for at være en af Nordkoreas mest magtfulde mænd.

Den sydkoreanske efterretningstjeneste forventer desuden, at Kim Jong-un inden for nær fremtid tager på sin første udlandsrejse, siden han overtog magten efter sin fars, Kim Jong-ils, død i december 2011.

Turen ventes at gå til Moskva, hvor Kim Jong-un ifølge efterretningskilden skal deltage i en markering af årsdagen for afslutningen af Anden Verdenskrig den 9. maj, skriver Yonhap ifølge Reuters.

Rusland har tidligere sagt, at Kim deltager i begivenheden, men besøget i Moskva er ikke bekræftet fra nordkoreansk side, siger kilder i Seoul.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip