Koldt forår: Gartnere må smide påskeblomster ud

Vintervejret i marts har kostet alle fynske gartnere store beløb i tabt salg.

Flere af dem er nødt til at kassere hundredtusinder af potteplanter, som ikke kan sælges. Det skriver Fyens Stiftstidende.

En af dem er gartner Johnni Rasmussen. Han har påskeliljer for halvanden million kroner stående i sit gartneri i Stige ved Odense, og bortset fra dem, han kan nå at forære væk, bliver alle 486.000 planter stående - indtil han får tid til at smide dem ud.

- Jeg er nok din mest triste historie lige nu, siger han til Fyens Stiftstidende.

I det kolde vejr kan man ikke plante blomster i havejorden eller i krukkerne på terrasserne i hele Europa. Og forbrugerne har heller ikke lyst til at købe blomster, når det er vinter udenfor.

- Det er det største drama, jeg har oplevet i min tid, siger Thomas Kjær Larsen, der ejer gartneriet Nældebakken nord for Odense.

Foråret er afgørende for gartneriernes økonomi. 40 procent af salget finder sted i marts, april og maj. Derfor er marts-kulden meget alvorlig.

I et forsøg på at få presset lidt flere blomster igennem holder det store salgsselskab, Gasa Bøg, ekstraordinært åbent flere dage i påsken.

- Vi har aldrig været så meget på røven, som vi er nu, siger administrerende direktør Hans Schultz, Gasa Bøg.

- Det er meget skidt for branchen. Vi har tabt så meget, at det er umuligt at indhente det, når foråret kommer, siger formanden for Dansk Gartneri, Kristian Madsen.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip