Konvoj kørte forgæves med mad og medicin til belejret by i Syrien

En konvoj med fem lastbiler med nødhjælp blev torsdag nægtet adgang til den belejrede syriske by Daraya, der ligger sydvest for hovedstaden, Damaskus.

Dermed brast håbet om den første levering af blandt andet modermælkserstatning, medicin og skoleartikler til byen, siden regeringsstyrker belejrede den i 2012.

Det oplyser Røde Kors ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Desværre blev vores konvoj fra FN og Syrisk Røde Halvmåne nægtet indrejse til Daraya trods forudgående godkendelser fra alle sider, oplyser Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC) på Twitter.

- Vi opfordrer de ansvarlige myndigheder til at give os adgang til Daraya, så vi kan vende tilbage med mad og medicin, som der er desperat brug for.

Røde Kors' chef i Syrien, Marianne Gasser, var med i konvojen. Hun beskriver afvisningen som tragisk:

- Lokalsamfundene i Daraya har brug for alt, og det er tragisk, at vi ikke kan få lov til at levere helt basale fornødenheder, siger hun ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Daraya har været udsat for ubarmhjertige kampe i mere end tre og et halvt år, og vi ved, at situationen er desperat derinde.

Ifølge Amnesty International var det syriske regeringsstyrker, der afviste konvojen.

Samtidig oplyser organisationen, at det sted i byen, hvor det var meningen at nødhjælpen skulle leveres, efterfølgende blev bombet.

- Ikke alene blev nødhjælpen til tusindvis af civile blokeret. Bagefter fulgte, hvad der ligner tilfældige bombardementer, som dræbte og sårede civile, udtaler Neil Sammonds, der overvåger situationen i Syrien for Amnesty International, i en pressemeddelelse.

Disse oplysninger er ikke bekræftet fra officielt hold.

Før krigen i Syrien brød ud, havde Daraya omkring 80.000 indbyggere. Det tal er siden faldet med næsten 90 procent, og de indbyggere, der er tilbage, mangler alt og lider af underernæring, oplyser Røde Kors.

Ifølge FN lever flere end 400.000 mennesker under belejring i Syrien. De fleste af dem lever i områder, der er belejret af regeringsstyrker.

/ritzau/

 

Dagens Gossip