Kræftens Bekæmpelse: Kræftmål er ambitiøst og realistisk

Regeringens mål om at tre ud af fire kræftpatienter stadig skal være i live fem år efter, at de har fået en kræftdiagnose, er ambitiøst og realistisk.

Det siger direktør for Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen, der har masser af ros til regeringens nye sundhedsstrategi, der indeholder en stor satsning på kræftområdet.

– Men det kræver, at hele sundhedsvæsnet nu bider tænderne sammen for at få planen gennemført, siger han i en kommentar til udspillet

Regeringen fremlagde torsdag sin nye sundhedsstrategi, som indeholder en satsning på kræftområdet på 1,1 mia. kr. frem til 2018.

I dag er cirka 60 procent af danske kræftpatienter i live fem år efter diagnosen.

- Der er en række gode initiativer i regeringens udspil. Hurtig diagnostik af patienter, der har symptomer på kræft, og uddannelse af de praktiserende læger er helt afgørende for at opnå målet om, at flere overlever kræft, siger han.

- Men det kræver, at samarbejdet mellem de praktiserende læger og hospitalerne kommer op i et højere gear.

Leif Vestergaard Pedersen fremhæver også regeringens mål om at investere i brugen af de mange data, som hele tiden indsamles i sundhedsvæsnet om patienterne og deres behandling.

Selv om Kræftens Bekæmpelse ser mange gode initiativer i regeringens sundhedsstrategi, efterlyses en samlet plan for kræftbehandlingen.

- Beregninger viser, at der i 2025 vil være 30 procent flere kræftpatienter end i dag, og det vil skabe et stort pres på sundhedsvæsnet, som regeringens nye kræftsatsning ikke løser.

- Vi kan se, at der stadig mangler en samlet plan, der sikrer, at der er sengepladser og operationsstuer nok til de mange kræftpatienter, der kommer i de kommende år. Vi mangler en Kræftplan 4, siger han.

Samtidig mangler der fokus på forebyggelse i regeringens strategi.

- Der skal gøres mere for at forebygge, at så mange bliver alvorligt syge. Hvert år dør 14.000 danskere af rygerelaterede sygdomme, herunder kræft. Rygestoptilbud gøre en forskel.

/ritzau/