Kronprinsen indvier Sjællands første nationalpark

Langt om længe bliver dørene slået op til den allerførste nationalpark på Sjælland.

Nationalpark Skjoldungernes Land bliver Danmarks fjerde nationalpark og kommer til at brede sig over et område på 170 kvadratkilometer omkring den sydlige del af Roskilde Fjord samt landarealer sydvest for Roskilde.

Parken bliver officielt indviet, når kronprins Frederik og miljøminister Kirsten Brosbøl (S) deltager i åbningen på Ledreborg Slot i Lejre lørdag klokken 11.

- Det er fantastisk, at Danmark har fået sin fjerde nationalpark. Fjordlandskabet ved Roskilde er noget af vores smukkeste natur med et fugleparadis, herregårde, domkirke, kultur og masser af spændende kulinariske egnsspecialiteter, siger miljøministeren i en pressemeddelelse.

Tilbage i 2012 begyndte snakken for alvor om en nationalpark på Sjælland.

De tre kommuner Roskilde, Lejre og Frederikssund stod bag den officielle ansøgning om at få en nationalpark i området, og i slutningen af februar blev forligskredsen, som består af alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten, enige om at godkende ansøgningen.

Dermed er Sjællands første nationalpark nu en realitet, og det glæder formanden for Nationalpark Skjoldungernes Land, Lars Vedsmand, der selv er landmand i området.

- For de af os, der har arbejdet længe og intenst på at få Nationalpark Skjoldungernes Land ud at flyve, så er det en rigtig glædelig dag. Jeg er sikker på, at det rummer store muligheder for os alle sammen, at vi nu kan brande os selv som nationalpark, siger han.

Nationalparken kommer til at bestå af en række forskellige attraktioner samt sjældne og truede naturområder. Til åbningen af parken vil der blandt andet være mulighed for at smage på urokse og frisk mælk direkte fra områdets køer.

I august 2008 fik Danmark sin første nationalpark i Thy. I 2009 kom Mols Bjerge til, og i 2010 fulgte Vadehavet. En nationalpark ved Skjern Å er tidligere blev droppet på grund af lokal modstand.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip