Kun få solcelleejere får penge tilbage

Danskerne flåede solcelleanlæg ned fra hylderne sidste år for at udnytte en profitabel men politisk afgrænset tilskudsordning. Rigtigt mange benyttede chancen for at bruge efterlønsindskuddet til solceller på taget og dermed lave en god energimæssig investering de næste mange år.

Alligevel er det kun få, der har produceret så meget strøm, at de nu får penge for det. Det viser nye tal fra Energinet.dk, der ejer el- og gasnettet.

Sidste års kæmpeboom i antallet af private solcelleanlæg betød, at antallet af anlæg som følge af den tidsbegrænsede ordning om nettotilskud til solcelleanlæg steg fra blot 4100 private solcelleanlæg i januar 2012 til over 89.500 anlæg.

Ifølge en helt ny opgørelse fra Energinet.dk er det trods de mange solcelleanlæg kun omkring 5000 husstande, der har lavet så meget ekstra strøm, at de ligefrem skal have penge udbetalt.

Udbetalingerne strækker sig fra 60 øre til 9700 kroner, men langt de fleste udbetalinger ligger under 500 kroner.

- Antallet af husstande, der skal have penge for el, er ikke højt. Men det er nogenlunde som forventet, fordi langt hovedparten af de mange nye solanlæg er 6 kW-anlæg, der producerer 4500-6000 kilowattimer om året.

- Til sammenligning er et normalt årligt forbrug per husstand på 5000-8000 kwh om året, siger markedschef Louise Rønne Christensen fra Energi.dk.

Hun vurderer, at det ikke mindst er danskere med en strømregning i den lidt højere ende, der lod sig friste af muligheden for at lave deres eget energiselskab på taget til en profitabel pris.

- For den største økonomiske gevinst ligger jo klart hos dem, der producerer el til eget forbrug. Her får man dækning for både elpris, tariffer og afgifter på samlet cirka to kroner per kwh. Når man derimod sælger strøm ud over eget forbrug sker det kun til en pris på 60 øre per kilowattime i støtte, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip