Kvinde frifundet i spritsag trods tårnhøj promille

En bilist med en promille på 2,17 ville under normale omstændigheder kunne se frem mod en betinget fængselsstraf og en klækkelig bøde.

Men en kvinde fra Nordsjælland er torsdag ved Retten i Lyngby blevet frifundet for spirituskørsel trods en tårnhøj promille, fordi hun nogle dage forinden havde været i antabusbehandling, og fordi medicinens påvirkning af promillen ikke er beskrevet i medicinens indlægsseddel.

- Hun kontaktede mig, fordi hun ikke kunne forstå, at hun skulle have så høj en promille. Hun havde over en hel aften drukket fire genstande, og det burde ikke give en promille over det tilladte, fortæller forsvarsadvokat Anders Rohde til Ritzau.

Efter at have hørt kvindens forklaring bad Anders Rohde anklagemyndigheden om at forelægge ét bestemt spørgsmål for Retslægerådet: Kan kvindens antabusbehandling have haft indflydelse på promillen?

- Rådet kom med det svar, at det godt kan passe, hvis der har været tale om et længere behandlingsforløb, som der har været i denne sag, fortæller Anders Rohde.

Forsvarsadvokaten fortæller til Ritzau, at der under retssagen både er blevet fremlagt den indlægsseddel, som følger med medicinen, samt de oplysninger om medicinen, som Sundhedsstyrelsen giver på sin hjemmeside.

- Der står alene, at antabus ændrer omsætningen af alkohol, ikke noget med, at man risikerer at få en meget høj promille efter nogle få genstande, fortæller Anders Rohde.

Advokaten mener, at det er væsentligt at informere om denne virkning ved antabus, så andre ikke risikerer at ende bag et rat med en høj promille på grund af antabusbehandling.

- Nu står vi i den situation, at der er en, som er blevet frifundet i retten, fordi den virkning ikke bliver oplyst, siger Anders Rohde.

For at kunne dømme personer for overtrædelser af færdselsloven kræver det, at personen har handlet uagtsomt.

Retten i Lyngby har i sagen vurderet, at der ikke har været tale om en uagtsom handling fra kvindens side, blandt andet fordi hun ikke kunne forudse, at hendes promille ville blive så voldsomt høj efter få genstande indtaget over mange timer.

/ritzau/

 

Dagens Gossip