Landbruget: Svineplan er i tråd med vores indsats

Danske svin skal have et bedre liv, end de har i dag. Derfor bakker interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer op om den handlingsplan for højere svinevelfærd, som fødevareminister Dan Jørgensen (S) har præsenteret torsdag.

I planen lover både fødevareministeren og landbruget blandt andet, at man i fællesskab vil arbejde for at nedbringe dødeligheden blandt smågrise, reducere antallet af halekuperinger og finde alternativer til kastration af grise med brug af bedøvelse.

- Vi har i årevis arbejdet på at nedbringe dødeligheden blandt smågrise, så handlingsplanen er i virkeligheden helt på linje med det arbejde, vi allerede har gang i, siger formanden for Landbrug og Fødevarer Svineproduktion, Erik Larsen, i en pressemeddelelse.

Planen fordrer også eksempelvis, at der i 2018 er fundet alternativer til kastration af grise uden bedøvelse. Kastration er ifølge Landbrug og Fødevarer fortsat nødvendigt, fordi kød fra ikke-kastrerede grise ofte lugter og smager dårligt.

- Vi har længe ledt efter alternativer til kastration, så at tro, vi kan løse problemet i morgen eller næste år, er urealistisk. Derfor har vi aftalt med ministeren, at vi arbejder hen i mod at undgå kastration uden bedøvelse hurtigst muligt, siger Erik Larsen.

I Danmark er det også normalt at kupere halerne på smågrise for at undgå halebid. Derfor lægger planen op til, at der fremover skal være mere materiale i staldene, som kan beskæftige grisene, så de ikke bider hinanden.

Landbrug og Fødevarer erklærer sig villig til at afprøve forskellige muligheder for at reducere antallet af halebid - blandt andet via forsøg med mere rodemateriale i staldene, lyder det.

Handlingsplanen er resultatet af forsvarets svinetopmøde, hvor Landbrug og Fødevarer deltog sammen med fødevareministeren samt repræsentanter for blandt andre forbrugere, dyrevelfærdsorganisationer og detailhandlen.

Blandt kritikerne er Enhedslisten, der mener, at planen i for høj grad tilgodeser svineavlerne frem for svinene.

/ritzau/

 

Dagens Gossip