Landbruget: Urealistisk forslag om antibiotikareduktion

Det lyder flot, når fødevareminister Dan Jørgensen (S) på tre år vil reducere brugen af antibiotika i svineproduktionen med 15 procent, men det kan ikke lade sig gøre.

I hvert fald ikke, hvis man spørger direktøren for Videncenter for Svineproduktion under Landbrug & Fødevarer, Claus Fertin.

- En reduktion på 15 procent inden 2018 lyder ikke realistisk. Jeg vil love ministeren, at vi vil knokle for at bruge så lidt som overhovedet muligt.

- Men det er helt uomtvisteligt, at danske svineproducenter vil have mulighed for at behandle syge dyr, når det er nødvendigt, siger han.

Landbrugets egen målsætning lyder på, at man ud over de 17 procent, som man har mindsket forbruget af antibiotika med siden 2009, gerne vil yderligere fem procent ned inden 2020.

Hurtigere lader det sig simpelthen ikke gøre, mener Claus Fertin.

- Husk på at vi i forvejen er blandt de lande i verden, der bruger mindst medicin i vores svineproduktion. Så de lavthængende frugter er plukket for længst.

- Det er en benhård indsats fra svineproducenternes side, der har bragt os så langt ned. Derfor virker 15 procent som et tal, der er grebet ud af den blå luft og ikke har rod i en faglig vurdering af, hvad der er muligt, siger han.

Bortset fra uenigheden om hastigheden for nedbringelsen af brugen af antibiotika roser videncentrets direktør fødevareministeren for de dele af handlingsplanen, der handler om at bringe MRSA-problematikken op på internationalt plan.

Og så hæfter man sig ved, at MRSA indtil videre kun har udgjort en lille sundhedsrisiko for mennesker.

Ifølge Videncenter for Svineproduktion er fem danskere døde af MRSA-bakterien, mens 700 døde af øvrige stafylokokbakterier i samme periode.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip