Landsret slår fast: Homovielser er ikke i strid med grundloven

Der er ingen problemer i forhold til grundloven ved at lade folkekirkens præster vie homoseksuelle, fastslår Østre Landsret.

Med en dom tirsdag har retten frifundet staten for anklager om brud på grundloven i forbindelse med loven om homovielser fra 2012. Loven sidestiller homo- og heteroseksuelle, så alle kan vælge mellem en borgerlig eller en kirkelig vielse.

En gruppe kaldet Foreningen Med Grundlov Skal Land Bygges har sagsøgt staten. Blandt andet mener gruppen, at homoloven er en krænkelse af deres religionsfrihed.

Men Østre Landsret fejer med tirsdagens dom det argument fuldstændig af banen. Hvis medlemmerne ikke kan lide vielser af homoseksuelle i folkekirken, så er der intet, som forhindrer dem i at melde sig ud og praktisere deres tro andetsteds.

- Sagsøgerne er endvidere ikke ved vedtagelsen af den omtvistede lovændring eller udstedelsen af den kongelige resolution afskåret fra at udøve deres religion, herunder uden for folkekirken, lyder det i dommen.

Dermed er der efter landsrettens opfattelse hverken blevet trådt på sagsøgernes tros- eller religionsfrihed.

Nikolaj Nikolajsen er advokat for Foreningen Med Grundlov Skal Land Bygges. Han erkender, at landsrettens konklusion er en fuldstændig affejning af foreningens argumenter.

- Vi har tabt. Og mine klienter har instrueret mig om at anke sagen til Højesteret, siger Nikolaj Nikolajsen.

Før 2012 var et ægteskab indgået i folkekirken ensbetydende med et ægteskab mellem en mand og en kvinde. Ville homoseksuelle have papir på deres forhold, var der kun mulighed for at indgå et såkaldt registreret partnerskab.

Men det blev ændret med loven om homovielser. I kølvandet på den blev der indført et supplerende vielsesritual i kirken, som sprogligt tager højde for, at det er to personer af samme køn, som står foran præsten.

Både blandt præster og biskopper var der opstandelse, da loven blev indført. En del var imod, Og loven tillader også den enkelte præst at sige nej til at vie et homoseksuelt par, hvis præsten ikke vil.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip