Landsretten fyrer anklager i stor banksag

Vestre Landsret finder Bagmandspolitiets anklager i en stor sag mod otte bankchefer inhabil. Anklager Ane Kallmayer Bach er dermed sat af sagen, oplyser advokat Andro Vrlic.

Otte chefer fra Ebh Bank, Morsø Sparekasse og Sparekassen Kronjylland er anklaget for mandatsvig, bedrageri og kursmanipulation i en sag, som for øjeblikket behandles i Retten i Hjørring.

Anklager Ane Kallmayer Bach har tidligere været privat advokat, og i den forbindelse har hun arbejdet med konkursboet i Ebh Fonden, der er et af "ofrene" for den påståede kriminalitet.

- Som advokat kan hun have modtaget fortrolige oplysninger, som forsvarerne i sagen ikke har adgang til, fortæller Andro Vrlic, der er forsvarer for en af de tiltalte bankchefer.

Sammen med en af sagens andre forsvarere havde han bedt retten om at kende Ane Kallmayer Bach inhabil. Det havde Retten i Hjørring i første omgang afvist.

Men torsdag afgjorde Vestre Landsret, at hun ikke kan virke som anklager på straffesagen mod bankcheferne.

Chefen for Bagmandspolitiet, statsadvokat Morten Niels Jakobsen, tager Vestre Landsrets afgørelse om anklagerens inhabilitet til efterretning.

- Vi har lagt åbent frem, at hun i sit tidligere erhverv har beskæftiget sig med Ebh-bank. Jeg hæfter mig ved, at retten har truffet en konkret afgørelse, der ikke har betydning for andre sager, siger Morten Niels Jakobsen til Ritzau.

Det er anden gang, at Vestre Landsret har kendt en anklager fra Bagmandspolitiet inhabil i en stor sag om kursmanipulation.

Det skete også i marts i år, da vicestatsadvokat Hans Fogtdal blev sat af en sag mod Sparekassen Himmerland, da forsvarerne satte spørgsmålstegn ved hans upartiskhed i sagen mod to direktører og tre mellemledere.

På baggrund af de to inhabilitetssager har Morten Niels Jakobsen taget initiativ til en gennemgang af Bagmandspolitiets procedurer for om muligt at undgå, at det sker igen.

I sagen i Retten i Hjørring er de otte bankchefer tiltalt for kursmanipulation for 6,9 millioner kroner samt for mandatsvig og bedrageri for 10,5 millioner kroner.

De har alle nægtet sig skyldige.

Sagen mod dem er meget omfattende. Der er planlagt omkring 40 retsmøder frem til juni næste år, hvor dommen efter planen skal falde.

Sagen vil nu bliver ført af hovedanklageren, specialanklager Jørn Thostrup, sammen med en ny medanklager, oplyser Morten Niels Jakobsen.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip