Lidegaard: Valg i Afghanistan er en historisk milepæl

Skrevet af admin

05/04/2014

Dagens topnyheder

Selv om optakten til lørdagens første runde i Afghanistans præsidentvalg har været skæmmet af uro og blandt andet flere angreb på vestlige journalister roser udenrigsminister Martin Lidegaard (R) afghanerne for deres håndtering.

- Valget i Afghanistan er endnu en historisk milepæl. Denne gang har Afghanistan i meget vidt omfang selv taget hånd om valget, selv stået for sikkerheden og selv gennemført alt det praktiske.

- Det bliver ikke noget perfekt valg, hvis vi skal måle med danske standarder. Sikkerhedssituationen er svær, og der er stadigvæk rigtig meget rod og rigtig mange problemer i Afghanistan.

- Men vi får gennemført et valg, og jeg håber, at rigtig mange afghanere vil trodse sikkerhedsproblemerne og stemme, siger Lidegaard lørdag i Athen på vej ind til andendagen af et uformelt møde med sine ministerkolleger fra EU.

Martin Lidegaard beklager samtidig det dårlige forhold til præsident Hamid Karzai, der har regeret Afghanistan i 13 år.

Karzai har i flere måneder nægtet at underskrive en bilateral sikkerhedsaftale med USA, som skal sætte rammen for den fortsatte tilstedeværelse af både amerikanske soldater og en ny Nato-mission til afløser for kampmissionen Isaf.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at vi slutter på den måde, vi gør i øjeblikket, hvor vi ikke kan få underskrevet den sikkerhedsaftale med USA, som er hele grundlaget for vores tilstedeværelse.

- Jeg håber meget på, at vi kan få afklaret den situation hurtigt, så der også er en god fremtid for samarbejdet mellem Afghanistan og Vesten, siger Lidegaard.

Valgstederne i Afghanistan åbnede i nat dansk tid under store sikkerhedsforanstaltninger. Det sker for at undgå, at den islamiske bevægelse Taliban gør alvor af sine trusler om at sabotere valget med flere drab og bombesprængninger.

Blandt de otte kandidater til præsidentposten er der tre favoritter. Det er tidligere udenrigsminister Abdullah Abdullah, medarbejder i Verdensbanken Zalmay Rassoul og tidligere finansminister Ashraf Ghani.

/ritzau/