Lidegaard vil hjælpe Georgien tættere på EU

Behovet for, at EU og Danmark øger støtten til Georgien, står lysende klart for udenrigsminister Martin Lidegaard (R), der tirsdag besøger den tidligere sovjetrepublik for tredje gang på bare et år.

- Georgien, Moldova og Ukraine har besluttet sig for at gå den europæiske vej. De viser vejen for mange andre af vores naboer, der går efter et stabilt demokrati. Og stabilitet der er også stabilitet hos os, siger Lidegaard til Ritzau.

Den danske minister er i den georgiske hovedstad, Tbilisi, sammen med sin svenske og sin polske kollega, blandt andet for at forberede et særligt EU-topmøde til maj i Letland med deltagelse af alle seks lande i EU's østlige partnerskab.

Fra dansk side er der blandt andet løfter om fortsat støtte til en reform af retsvæsnet, hvor der stadig er behov for mere åbenhed.

Desuden håber Lidegaard at kunne hjælpe med at liberalisere og åbne Georgiens energimarked for mere samarbejde over grænserne.

Ministeren siger, at han fra flere sider i Georgien hører bekymringer over en mere aktiv russisk tilstedeværelse, demonstrationer og propaganda mod blandt andet homoseksuelles rettigheder og Georgiens forsøg på at tilnærme sig Europa.

Som noget nyt hører han også enkelte georgiske politikere spørge åbent, om ikke Rusland er et bedre alternativ til EU og Nato.

Lidegaard siger, at Georgiens store håb er, at landet i forbindelse med EU's østlige partnerskabstopmøde 21.-22. maj i Riga kan få en visumaftale med EU, så georgiere kan rejse mere frit i Europa.

Men et egentligt EU-medlemskab har stadig lange udsigter.

- De er godt klar over, at der ikke er en åben dør. Men det, der er afsindigt vigtigt, er, at der heller ikke er en lukket dør.

- Vi understreger, at det er op til de enkelte lande og deres evne til at reformere sig selv, hvor lang vejen til Europa bliver. Det er tanken om på et tidspunkt at blive fuldt medlem af den europæiske klub, der driver reformerne herovre, siger Lidegaard.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip