Listeriasag: Delika trækker pålæg tilbage

Skrevet af admin

20/08/2014

Mest læste i dag

Pålægsvirksomheden Delika trækker nu pålæg tilbage, der er solgt til cateringvirksomheder og detailmarkedet i perioden fra 8. august til 19. august.

Det sker i forbindelse med den seneste tids listeria-udbrud, hvor Fødevarestyrelsen har taget prøver for listeria hos en række fødevarevirksomheder.

Analyser af produkterne fra Delika Hammel viser ingen fund af listeria, men Fødevarestyrelsen har fundet listeria i miljøet i sliceafdelingen.

Tilbagetrækningen sker for at sikre forbrugerne og udelukke enhver tænkelig risiko for smitte.

Delika har i samråd med Fødevarestyrelsen besluttet at gennemføre en ekstraordinær rengøring og desinficering af afdelingen, der blev lukket tirsdag aften.

De undersøgte virksomheder har alle handlet med Jørn A. Rullepølser A/S, hvor hovedkilden til udbruddet tidligere er fundet.

En række produkter fra Delika blev allerede i sidste uge trukket tilbage fra butikkerne. Det skete, fordi pålæg fra Delika var blevet skåret på samme maskiner som kød fra Jørn A. Rullepølser og dermed var i fare for såkaldt krydskontaminering.

Allerede tilbage i maj fandt Fødevarestyrelsen listeriabakterie i et parti rullepølser hos Jørn A. Rullepølser ved Hedehusene på Sjælland.

Virksomheden er siden lukket, og Fødevarestyrelsens håndtering af sagen har mødt kritik fra fødevareminister Dan Jørgensen (S).

Ministeren har efterfølgende fritaget beredskabschefen i Fødevarestyrelsen sit ansvarsområde.

Tirsdag døde endnu en person efter at være blevet smittet med den type listeriabakterie, der stammer fra rullepølsefabrikanten.

Dermed kommer antallet af døde op på 13, mens 24 danskere samlet set er smittet med bakterien.

Statens Serum Institut forventer, at der vil dukke flere smittede op i løbet af de kommende uger, da der kan gå tre til fire uger, fra man har indtaget det inficerede kød, til symptomerne begynder at vise sig.

/ritzau/