LO frigør sig helt fra Socialdemokraterne i valgkampen

Skrevet af admin

13/04/2015

Mest læste i dag

De gamle bånd mellem Socialdemokraterne og fagbevægelsen er op til det kommende folketingsvalg blevet endnu tyndere.

I stedet for at koordinere indsatsen med det gamle arbejderparti som vanligt har LO denne gang valgt at stå mere frit og i stedet forenet sig med kollegerne i fagforbundet FTF.

Det afslører formændene Harald Børsting og Bente Sorgenfrey i en kronik i Berlingske mandag, hvor det nye samarbejde mellem de to forbund bliver beskrevet.

Over for avisen uddyber Børsting forbundets bevæggrunde for ikke længere at køre parløb med Socialdemokraterne.

- Der er nogle centrale temaer, som er vigtige for lønmodtagerne i Danmark.

- Uanset farven på den kommende regering er der her så massive og konstruktive ønsker, at vi som lønmodtagere gerne vil samarbejde med den til enhver tid siddende regering, siger formanden.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen er ikke i tvivl om, at trækket lægger pres på Socialdemokraterne.

- Man kan ikke længere regne med en ubetinget støtte fra vennerne i fagbevægelsen. Det afhænger helt af, hvordan man agerer.

- Det er jo det, som LO og FTF går efter - indflydelse på deres mærkesager. Så er det lige meget, hvem der opfylder dem, siger Flemming Ibsen til Berlingske.

Tilbage i 2003 droppede LO partistøtten til Socialdemokraterne, men var så sent som ved det seneste valg i 2011 med til at lancere valgoplægget Fair Løsning sammen med det nuværende regeringsparti.

LO og FTF repræsenterer sammenlagt 1,5 millioner medlemmer og dermed også vælgere.

I den kommende fælles kampagne, der koster otte millioner kroner, fokuserer de to fagforbund blandt andet på jobskabelse, uddannelse, social dumping og arbejdsmiljø.

/ritzau/