Løkke vil stramme udvisningsregler efter Levakovic-dom

Reglerne for, hvornår kriminelle bliver udvist af Danmark efter en dom, trænger til at blive gået efter i sømmene.

Det skriver statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på det sociale medie Twitter, efter at Højesteret torsdag har afgjort, at den kroatiske statsborger Gimi Levakovic ikke skal udvises.

- Domstolene er uafhængige. Deres afgørelser må respekteres. Jura er politikerskabt. Kommer til at se på strammere udvisningsregler, skriver Løkke.

De fem højesteretsdommere var enige om resultatet, fremgik det under domsafsigelsen, hvor Gimi Levakovic, der tidligere er dømt omkring 20 gange, ikke selv var til stede.

Resultatet skyldes blandt andet hensynet til den dømtes familie. Manden har to mindreårige børn her i landet. Derudover har han to voksne børn i Danmark.

Dansk Folkeparti fremlagde for nylig et forslag om at stramme udvisningsreglerne for kriminelle udlændinge. Regeringen stemte dog imod.

Til gengæld forsikrede udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), at hun i det nye folketingsår efter sommerferien selv vil fremsætte et lignende forslag.

VK-regeringen strammede i 2011 udvisningsreglerne, så kriminelle udlændinge skulle udvises efter afsoning, medmindre det "med sikkerhed" var imod internationale konventioner.

De to ord, "med sikkerhed", fjernede SRSF-regeringen i 2012.

Og det er dem, der nu er flertal for at genindføre. Men DF-forslaget ville gå videre end det ved også at lade reglerne gælde for udlændinge, der er omfattet af EU-reglerne. Det ville regeringen ikke være med til.

- Jeg ønsker at få strammet udvisningsreglerne, og derfor fremlægger jeg et lovforslag til efteråret, som strammer reglerne. Jeg ønsker ikke, at vi skal lægge hus til dybt kriminelle mennesker i Danmark, siger Støjberg torsdag.

Danmark vil ikke "huse pivhamrende kriminelle", siger hun videre.

Den aktuelle sag med Gimi Levakovic drejer sig blandt andet om besiddelse af et skydevåben og om trusler. Han tog en pistol med til en grillfest i foråret 2015.

Landets øverste domstol stadfæstede torsdag dermed den afgørelse, som Østre Landsret i oktober sidste år nåede frem til.

Efter den dom fastslog justitsminister Søren Pind (V), at sagen burde ekspederes videre til Højesteret.

/ritzau/

 

Dagens Gossip