Löfven bebuder: Sverige får rød-grøn mindretalsregering

Socialdemokraternas leder, Stefan Löfven, er sikker på, at han vil danne en rød-grøn regering med Miljöpartiet, og han vil fredag i næste uge præsentere sine ministre.

- Det er min klare overbevisning, at jeg vil kunne præsentere en regering om en uge, siger Löfven, som fredag havde møder med det svenske parlaments formand, Per Westerberg.

De borgerlige partier har krævet forsikringer om, at en rød-grøn regering bestående af Socialdemokraterna og Miljöpartiet har tilstrækkeligt med støtte til finansloven, da de skal have opbakning fra Vänsterpartiet, som Löfven ikke har villet tage med i regeringen.

- Disse forhandlinger er endnu kun i en første fase, hvor der er fokus på forbedringer i velfærden, hvilket er Vänsterpartiets centrale valgløfte.

- Vi er ikke enige endnu, men som Stefan Löfven siger, så venter vi at nå til enighed på dette område, som er det vigtigste for os, siger Vänsterpartiets leder, Jonas Sjöstedt.

Der har i den seneste uge været ført intense forhandlinger mellem Socialdemokraterna og Miljöpartiet om et regeringsgrundlag. De to partier ser forskelligt på navnligt atomkraft, forsvar og miljøskatter.

Löfven siger, at han venter at præsentere finansloven, som kan opnå flertal i Riksdagen, hurtigt.

Sidste frist for et finanslovforslag fra den nye svenske regering er den 17. oktober.

Stefan Löfven sagde før sonderingerne, at der er behov for mere samarbejde i det svenske parlament, men at han ikke ser nogen mulighed for at gå i regering med Vänsterpartiet.

Socialdemokraterna gik ellers til valg på at danne regering sammen med Vänsterpartiet og Miljöpartiet, men vælgerne gav de tre partier blot 158 mandater tilsammen.

Der skal 175 mandater til for at få flertal i Riksdagen, og derfor er Löfven afhængig af støtte fra mindst et borgerligt parti.

Den tidligere fagforeningsleder har slået fast, at han ikke ønsker at samarbejde med det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna, som fik knap 13 procent af stemmerne ved valget.

Den borgerlige alliance tabte valget 14. september efter at have stået i spidsen for Sverige de seneste otte år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip