Lykketofts partifælle: Gaza-forbud er revolverdiplomati

Det er et udtryk for "revolverdiplomati", når Israel har nægtet Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), at rejse ind i det palæstinensiske selvstyreområde Gaza.

Det mener formand for Det Udenrigspolitiske Nævn, Mette Gjerskov (S), som finder det uforståeligt, at israelerne har nægtet Lykketoft adgang til Gaza, hvor han efter planen skulle mødes med repræsentanter fra Det Palæstinensiske Selvstyre som del af en arbejdsrejse.

Det har skabt vrede i Israel, fordi Lykketoft ikke i samme ombæring mødes med israelske embedsfolk, som det ellers er kutyme, når højtstående politikere besøger området.

- Det er en form for magtfordrejning, når Israel bruger sin magt på den her måde og siger, at fordi israelere ikke har mulighed for at møde formanden for Folketinget, så skal han ikke have lov at tage til Gaza.

- Jeg synes, det er en form for revolverdiplomati, der bliver udført, og det er problematisk, siger Gjerskov.

Yigal Palmor, der er talsmand for Israels udenrigsministerium, kalder over for Kristeligt Dagblad Lykketofts opførsel for "udiplomatisk" og mener, at der er "tale om en krise".

- Det er klart, at det er noget, det danske Udenrigsministerium må håndtere. Men jeg synes ikke, israelerne har ret. Selvfølgelig skal Lykketoft have mulighed for at tage til Gaza og drøfte ting ansigt til ansigt med palæstinenserne, mener Gjerskov.

Ifølge Lykketoft selv har han forsøgt at stable et møde på benene med både formanden og næstformanden for Israels parlament, Knesset. Uden held.

- At kalde det en diplomatisk krise, når Lykketoft selv har tilbudt at mødes med Knesset, er en meget mærkelig udlægning, siger Gjerskov.

- Er det rimeligt, at fordi en formand for Knesset ikke har tid i sin kalender, så kan formanden for Folketinget ikke få lov at tage til Gaza? Det mener jeg ikke.

/ritzau/

 

Dagens Gossip