Mærsks olieprojekter står under vand

Det bratte fald i olieprisen over de seneste måneder har fuldstændig udhulet en række af Maersk Oils vigtigste projekter, skriver Finans.

I øjeblikket ligger olieprisen på omkring 45 dollar per tønde, hvilket betyder, at Mærsk-koncernens risikable projekter i Brasilien og Angola nu langtfra er rentable.

Mere kritisk er det dog for koncernen, at også de tidligere så indbringende projekter i Qatar og Nordsøen, der er rygraden i A.P. Møller - Mærsks olievirksomhed, heller ikke længere er nogen god forretning set i forhold til den investerede kapital.

Ifølge flere af de analytikere, der følger Mærsk-aktien, skal olieprisen således ligge på omkring 80 dollar per tønde, for at projekter i eksempelvis Angola og Brasilien giver mening.

Og i Nordsøen og Qatar er en god fortjeneste på olieudvindingen betinget af en oliepris på omkring 50 dollar per tønde set i forhold til den kapital, som Mærsk har investeret i felterne.

Det kan tvinge Maersk Oil til at kigge hele sin forretning igennem, mener analytiker Stig Frederiksen fra Nordea.

- Produktion, der ikke længere er rentabel, kan blive lukket ned, ligesom man sandsynligvis vil være forsigtig med at investere i forskning på nye projekter, siger han til Finans.

Mærsks topchef, Nils Smedegaard Andersen, udtalte i forbindelse med koncernens kvartalsregnskab i november, at selskabet forventede en oliepris på 80-90 dollar et godt stykke tid fremover, men siden er olieprisen næsten halveret.

/ritzau/

 

Dagens Gossip