Malta dropper plan om salg af statsborgerskab

Hvis nogen vil købe et EU-pas i Malta, så skal de først have boet i ønationen i Middelhavet i et år.

Det er EU-Kommissionen og Maltas regering blevet enige om.

Dermed har Malta skrottet sin plan om at sælge statsborgerskaber for 4,85 millioner kroner til udlændinge, der ikke leverede andet end deres penge til Malta.

Malta kom med sin salgsidé i fjor, og det udløste vrede i kommissionen, EU-Parlamentet og flere andre EU-lande.

For Malta krævede ikke af køberen, at han eller hun skulle have boet i Malta eller have andre forbindelser til landet. Statsborgerskabet ville blive tildelt efter blot seks måneder, bare man indbetalte penge til en nyoprettet maltesisk socialfond.

I onsdagens fælles erklæring fra kommissionen og Malta står der, at de er enige om, at der skal indføres en effektiv bopælsstatus i Malta, inden et eventuelt statsborgerskab kan komme på tale.

Alle EU-lande har suveræn ret til at sælge pas, og Malta er ikke ene om at sælge statsborgerskaber.

Men Maltas model blev vurderet til at adskille sig ved, at der ikke var krav om at bo i landet.

Under en debat i Europaparlamentet tidligere i denne måned fik den maltesiske plan tørt på fra parlamentarikere fra så godt som alle andre EU-lande og fra EU's justitskommissær, Viviane Reding.

Reding medgav, at det er op til medlemslandene selv at afgøre, hvem de vil give statsborgerskab.

Men hun gjorde det også klart, at retten til statsborgerskaber ikke bør afhænge af størrelsen på ens tegnebog, og at man ikke kan se spørgsmålet isoleret fra det øvrige EU, fordi statsborgerskab i ét EU-land giver rettigheder i hele EU.

/ritzau/

 

Dagens Gossip