Margrete Auken: Godt at Engel-Schmidt kritiserer Israel

SF's europaparlamentariker Margrete Auken er glad for, at Venstres folketingsmedlem Jakob Engel-Schmidt sætter palæstinensernes forhold på dagsordenen.

I en kronik med overskriften "Stop den israelske apartheid" i torsdagens Politiken skriver venstremanden, at hvad han kalder de apartheidlignende forhold på Vestbredden giver ham kvalme.

- Jeg synes, det er rigtigt godt, at han gør det, men det er en meget forsigtig kommentar, han har lavet, mener Margrete Auken, der dog påpeger, at hun ikke normalt bruger ordet apartheid.

- Men det er ikke fordi, jeg siger, det er bedre end apartheid. Jeg har hørt andre, der har været meget i Sydafrika, der siger, at det næsten er en fornærmelse mod Sydafrika at kalde det apartheid, fordi det, der sker her, er meget værre, siger hun.

Jakob Engel-Schmidt har netop besøgt Vestbredden og er kommet hjem efter "gruopvækkende oplevelser og indtryk", som han føler behov for at dele.

Han vil have gjort Israel opmærksom på, at landets opførsel strider mod menneskerettighederne, og at det ikke kan fortsætte. Men han understreger samtidig, at Israels har ret til sikkerhed og er en vigtigt samarbejdspartner for Danmark og EU.

Alligevel har hans eget parti taget afstand fra udtalelserne, som ifølge politisk ordfører Inger Støjberg (V) må stå for hans egen regning.

Det får Margrete Auken til at invitere Venstres topfolk til Israel og Palæstina.

- Jeg tror ikke, de har hjerter af sten, og jeg kender ingen, der besøger området, som ikke får et chok, siger hun.

- Man tænker: Det her kan ikke være rigtigt. De besatte palæstinensere er frataget al menneskelig værdighed. Folk får taget deres jord, der er ingen uddannelse til deres børn, der sidder folk - også børn - i fængsel uden rettergang, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip