Mette F. lover Løkke og Thuelsen kamp til stregen

Socialdemokraternes nye formand, Mette Frederiksen, tager i sin første tale som partiformand imod statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hans ønske om at samarbejde bredt i Folketinget.

- Vi socialdemokrater er ikke på vej til en lang gold oppositionsperiode. Vi respekterer danskernes valg. Vi vil tage ligeså meget ansvar for Danmark, mens vi er i opposition, som når vi er i regering, siger hun.

Men dermed skal man ikke tro, at Socialdemokraterne vil holde hånden under Venstres nydannede regering, hvis der bliver problemer med samarbejdet blandt de borgerlige partier.

Mette Frederiksen lægger på ingen måde skjul på, at ambitionen er at generobre regeringsmagten, som partiet trods mandatfremgang mistede ved folketingsvalget 18. juni.

Med adresse til Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, hvis parti blev det største i den borgerlige lejr, siger hun.

- Kristian, tro ikke et øjeblik, at du kan bruge vores mandater til fortsat at køre på frihjul i dansk politik. Det er jo dig, der peger på Lars Løkke Rasmussen.

- Man kan ikke både pege på Lars Løkke som statsminister og samtidig lade som om, at man tilhører et socialt progressivt flertal. Nu har du fået mandaterne. Nu må du også tage ansvaret, siger Mette Frederiksen.

Hun sammenfatter sin position over for den nye regering i et løfte til Lars Løkke Rasmussen:

- Socialdemokratiet vil være både med- og modspiller. Når vi sammen, kan skabe resultater, der er de rigtige for Danmark - så er vi din medspiller. Men når du skævvrider Danmark og glemmer at tænke på dem, der har mindst. Så er vi din hårdeste modspiller.

/ritzau/

 

Dagens Gossip