Minister ryster på hovedet over russisk nødhjælpskonvoj

- Jeg ved ikke, om jeg skal le eller græde.

Sådan lyder det mandag aften fra Danmarks udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), efter at Rusland har meldt ud, at landet vil sende en nødhjælpskonvoj ind i Ukraine i samarbejde med Røde Kors.

- Hvis jeg skulle komme med en anbefaling til den russiske præsident, så skulle han starte med at stoppe med at transportere tunge våben, militærrådgivere og andet ind over grænsen til Ukraine og dermed bidrage til den gevaldige humanitære krise i landet, siger Martin Lidegaard til Ritzau.

Der hersker en del usikkerhed om, hvorvidt den russiske regering kommer til at gøre alvor af at sende nødhjælp ind i det østlige Ukraine. Martin Lidegaard understreger, at heller ikke den danske regering har overblikket.

- Men hvis man skal foretage en humanitær intervention, så kræver det, at det land, hvor man vil foretage den i, synes det er en god idé. Det er en forudsætning for at foretage en humanitær intervention, at Ukraine er med. Ellers giver det ikke nogen mening, siger Martin Lidegaard.

Samme melding lyder mandag aften fra Røde Kors.

Organisationen er klar til at støtte en humanitær mission i Østukraine, men det kræver, at alle parter indgår en aftale og garanterer for sikkerheden, skriver Reuters.

Både Nato og EU har advaret om, at en russisk humanitær mission kan være et skalkeskjul for en egentlig militær mission.

Den danske udenrigsminister tror da heller ikke på, at Ruslands tilbud om hjælp er et tegn på tøbrud mellem Rusland og Ukraine.

- Hvis Rusland ønskede tøvejr i denne konflikt, ville man søge en fælles løsning sammen med Ukraine, eventuelt i samarbejde med OSCE. Det kan man håbe på, og hvis det var den form for henvendelse, der kom, var det en helt anden situation, siger Martin Lidegaard.

Han frygter, at Rusland har andre motiver end at hjælpe civilbefolkningen.

- Man kunne frygte, at det her er en anledning til at sætte militæret ind, siger han.

/ritzau

 

Dagens Gossip