Møbelproducent skal betale millioner til Tivoli for stol

Højesteret har i en dom afsagt fredag forbudt møbelproducenten Montanta at relancere en Verner Panton-stol under navnet "Tivoli Stolen".

- Man kan ikke bare bruge Tivolis navn uden at have en aftale i hus om det, mener domstolen.

Afgørelsen betyder, at Montana Møbler A/S skal betale to millioner kroner plus renter til Tivoli A/S.

Montana kalder fremover den omstridte stol for Panton One.

- Jeg er overrasket over dommen. Vi har gjort det, mange andre producenter gør, når de relancerer et produkt - nemlig at relancere det under det oprindelige navn, siger direktør for design og kommunikation hos Montana, Joakim Lassen.

- Vi brugte derfor navnet Tivoli Stolen, som blev anvendt, da den oprindeligt blev lanceret i 1950'erne og 1960'erne

- Jeg har ikke været i tvivl om, at når Verner Panton i sin tid fik et stiltiende samtykke til at bruge Tivoli-navnet, at vi så stadig kunne bruge det ved en relancering. Et samtykke er et samtykke, men det var Højesteret ikke enig i, tilføjer han.

Underdirektør for branding og kommunikation i Tivoli Dorthe Weinkouff Barsøe siger i en kommentar:

- Med dommen i dag, kan vi glæde os over, at Højesteret endnu engang fastslår, at et varemærke er et aktiv, der ikke kan benyttes af andre uden tilladelse.

- Dommen er et signal til virksomheder, der påtænker at benytte sig af andres kendte varemærker i deres markedsføring, om, at dette er i strid med varemærkeloven og markedsføringsloven.

Hun tilføjer, at sagen har betydning for hele landet.

- Det er ikke bare vigtigt for Tivoli og andre kendte, danske varemærker. Det er vigtigt for hele Danmark, hvor vi i stigende grad skal leve af vores opfindsomhed og kreativitet og af en positiv opfattelse af vores store, internationalt kendte brands.

Tvisten har strakt sig over flere år. Da parterne ikke kunne tale sig til rette, blev sagen i første omgang indbragt for Sø- og Handelsretten. Her blev Montana dømt til at betale en bøde på 750.000 kroner til Tivoli.

Stolen blev i sin tid kendt i den brede offentlighed under Tivoli-navnet. Selv i annoncer i USA fra slutningen af 1950'erne blev Panton-stolen kendt under navnet: Tivoli Stacking Chair.

Men efter relanceringen rettede Tivolis advokat i 2010 henvendelse til det selskab i Montana, der stod for stolen, om at der skulle laves en licensaftale. Derefter kom det til et retsopgør.

Montana A/S skal også betale Tivoli A/S 376.000 kr. i sagsomkostninger.

/ritzau/

 

Dagens Gossip