Mogherini: Angreb i Tunesien er også angreb på Europa

Terrorangrebet i Tunesien, hvor 21 mennesker mistede livet, er ikke kun et angreb på Tunesien, men også Europa, lyder det fra EU's udenrigschef, Federica Mogherini.

- Sammen med premierministrene og præsidenterne vil jeg diskutere vores reaktion på terrorangrebet for et par dage siden i Tunis, hvor en stor del af ofrene var europæiske borgere.

- Så det er uden tvivl også et angreb på Europa, og Europa skal reagere, siger Mogherini på vej ind til andendagen af topmødet i Bruxelles med EU's 28 ledere.

Ved angrebet, der fandt sted onsdag ved Bardo-museet i Tunesiens hovedstad, Tunis, mistede 20 udenlandske turister og en tuneser livet.

Turisterne kom blandt andet fra Spanien, Polen, Storbritannien, Belgien, Frankrig, Japan og Colombia.

Det var to bevæbnede mænd, som uden varsel åbnede ild og dræbte de mange mennesker og sårede omkring 40.

Da første dag af topmødet begyndte torsdag, holdt de 28 EU-ledere ét minuts stilhed for ofrene og de pårørende.

- Vi beklager drabene dybt. Det er simpelthen så sørgeligt, at mennesker, som er turister og gør det, som er helt almindeligt for turister, ender i denne situation, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt på vej ind til topmødet fredag.

- Jeg brugte lejligheden i går til at sige til mine kolleger, at jeg deler deres sorg over de borgere, de har mistet i Tunesien, siger hun.

De to gerningsmænd, som blev dræbt af politiet, var trænet i en lejr for militante islamister i Libyen, siger den tunesiske sikkerhedsminister, Rafik Chelly, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Situationen i Libyen er også på EU-ledernes dagsorden fredag.

- Libyen er en af de mest kritiske og dramatiske kriser lige ved vores maritime grænser, siger udenrigschef Mogherini.

/ritzau/

 

Dagens Gossip