Mystisk ubåd: Rusland afviser problemer med fartøjer

Der har ikke været nogen nødsituationer med russiske militærfartøjer, lyder det fra Ruslands forsvarsministerium. Meldingen kommer efter forlydender om, at et muligt russisk beskadiget undervandsfartøj angiveligt befinder sig i svensk farvand et sted i Stockholms skærgård.

Ifølge den svenske avis Svenska Dagbladet er det Rusland, der står bag et beskadiget russisk undervandsfartøj i skærgården, der består af tusindvis af småøer, rev og skær ud fra hovedstaden. Men russiske fartøjer har ikke oplevet problemer, lyder det.

- Ruslands ubåde, ligesom skibe på havets overflade, har fulgt deres opgaver i verdenshavene i henhold til planen.

- Der har ikke været nogen nødsituationer eller ulykker med de russiske militære fartøjer, siger en unavngiven talsmand fra det russiske forsvarsministerium ifølge det statslige nyhedsbureau Itar-Tass.

I dagevis har en olietanker fra Rusland sejlet zigzag ud for den svenske skærgård, selvom den egentlig havde kurs mod en dansk havn, og det får flere svenske aviser til at spekulere i, om fartøjet fungerer som et forsyningsskib for en beskadiget russisk ubåd.

Ifølge hjemmesiden Marine Traffic er skibet NS Concord et russisk handelsskib, men sejler under liberisk flag.

Fredag kom det frem, at det svenske forsvar havde oplysninger om, at der var fremmed undervandsaktivitet i Stockholms skærgård.

Forsvaret havde sine informationer fra en troværdig kilde, men nu viser det sig ifølge Svenska Dagbladet, at myndighederne havde oplysninger om den fremmede aktivitet tidligere.

Allerede torsdag aften skal svenske myndigheder nemlig have opfanget en radiosamtale på russisk. Samtalen blev tilsyneladende sendt på en særlig radiofrekvens, der kun bruges i nødsituationer af Rusland.

Avisen henviser til, at dens oplysninger er blevet bekræftet af flere forskellige kilder.

Sveriges forsvar har endnu ikke hverken bekræftet eller afvist mediernes dækning af sagen, men Rusland afviser, at der har været problemer med russiske fartøjer.

Hvis Sverige har aflyttet det russiske nødopkald allerede torsdag aften, kan det også forklare, hvorfor den svenske reaktion var så hurtig fredag.

Ni lande har ifølge nyhedsbureauet adgang til Østersøen, men kun Tyskland, Polen, Rusland og Sverige har egne flåder med ubåde.

/ritzau/Itar-Tass

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip