Nationalbanken: Det går fortsat fremad

Dansk økonomi går i den rigtige retning, og det får Nationalbanken til at opjustere sine forventninger til væksten. Det fremgår af bankens kvartalsoversigt for andet kvartal i år.

- At der er ved at være tale om nye tider i dansk økonomi kommer klart til udtryk ved, at banken for første gang i to år opjusterer sin prognose for væksten i år, siger Lone Kjærgaard, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Nationalbanken forventer en vækst i bruttonationalproduktet, BNP, på 1,5 procent i år, 1,8 procent i 2015 og 2,0 procent i 2016. I forhold til prognosen fra marts er BNP-væksten oprevideret med 0,1 procentpoint i alle tre år i prognoseperioden.

- I 2015 ventes dansk økonomi at være så langt henne i et opsving, at tilbagerulningen af de finanspolitiske lempelser bør være godt i gang, så der næste år sker en mærkbar forbedring af den planlagte strukturelle saldo, siger nationalbankdirektør Lars Rohde i oversigten.

Lone Kjærgaard understreger, at holder bankens prognose, vil 2014 blive året med den højeste vækst siden finanskrisen ramte. Og hun mener, at prognosen så "absolut ser ud til at være inden for rækkevidde".

- Vi har efterhånden fået flere og flere nøgletal, der peger i den rigtige retning: Vi skal syv år tilbage for at finde et højere niveau for forbrugertillid, industriproduktionen er opadgående og beskæftigelsen er gået frem, siger cheføkonomen.

Peter Bojesen Jakobsen, makroøkonom i Sydbank, siger, at selvom størrelsen på opjusteringen af vækstskønnet ikke er prangende, er det et tegn på en form for vending.

- De seneste mange år har der dannet sig en kedelig præcedens for, at Nationalbanken - og andre prognosemagere - nedjusterer deres vækstskøn i takt med, at virkeligheden indhenter fremtiden, siger han.

- Den tendens bryder Nationalbanken med dagens prognose, og det kan være endnu et varsel om, at aktiviteten er opadgående i Danmark. siger Peter Bojesen Jakobsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip