Nationalbanken: Regeringen fjerner risiko ved flekslån

Nationalbanken roser regeringen for at skabe større sikkerhed omkring den danske realkreditmodel med et nyt lovforslag om tvungen løbetidsforlængelse.

Regeringens tiltag skal sikre, at danskerne kan opretholde de populære korte rentetilpasningslån, som har været kritiseret for at være for risikable af blandt andre Nationalbanken.

- Nationalbanken har gentagne gange advaret imod for stor refinansieringsrisiko i realkreditsystemet. Det er vores vurdering, at tvungen, betinget løbetidsforlængelse løser dette problem, siger nationalbankdirektør Lars Rohde i en pressemeddelelse

Lovforslaget indebærer konkret, at der indføres en tvungen løbetidsforlængelse for realkreditobligationer med kortere løbetid end de bagvedliggende lån, hvis der forekommer meget store rentestigninger.

Forlængelsen vil blive udløst, hvis renten stiger med mere end fem procentpoint ved en auktion, eller auktionen fejler.

Ifølge Nationalbanken vil tiltaget også beskytte låntagerne mod meget store rentestigninger.

- Nationalbankens analyser viser, at især de korte realkreditobligationer har været omtrent lige så likvide som de danske statsobligationer under krisen.

- Det er vores forventning, at obligationer med tvungen, betinget løbetidsforlængelse også vil være højlikvide. Det er positivt både af hensyn til den finansielle stabilitet og pengemarkedets funktion, siger Lars Rohde.

Det er hensigten, at loven skal træde i kraft 1. januar 2014, så der hurtigt skabes klarhed på markedet. Lovændringen har ikke virkning for de obligationslån, som skal refinansieres inden udgangen af 2013.

/ritzau/

 

Dagens Gossip