Nato og Rusland i fælles fodslag om Syriens våben

Nato og Rusland udtrykker fra deres fælles udenrigsministermøde i Bruxelles fredag fornyet opbakning til planen for destruktion af Syriens kemiske våben.

Der er ingen nye initiativer i den fælles erklæring, men den har stor signalværdi, da den kommer på et tidspunkt, hvor det begynder at se ud til at være umuligt at opfylde den tidligere vedtagne tidsplan for at skaffe våbnene af vejen.

Erklæringen fra mødet i Nato-Rusland Rådet understreger "vigtigheden af den fuldstændige og kontrollerbare afskaffelse af alle kemiske våben, materiel og udstyr på den hurtigste og sikreste måde" i overensstemmelse med allerede indgåede internationale aftaler.

Ifølge aftaler, der er indgået i regi af FN og Organisationen til Forbud mod Kemiske Våben (OPCW), skal en del af Syriens kemiske våben, heriblandt sennepsgas, være bragt ud af landet 31. december.

Og stort set alle de farlige kemikalier skal være ude 5. februar.

Det var oprindeligt tanken, at selve destruktionen skulle foregå i et land uden for Syrien.

Men da ingen har meldt sig, har USA tilbudt i stedet at håndtere destruktionen om bord på et skib. Og Danmark og Norge har tilbudt at stå for transporten ad søvejen fra Syrien.

Et af problemerne nu er ifølge diplomatiske kilder, at der heller ikke er noget land, der vil stille en havn til rådighed for at foretage den nødvendige omlastning fra de civile transportskibe til det amerikanske flådeskib med destruktionsanlægget.

Nato-landenes og Ruslands udenrigsministre takker i deres erklæring alle de lande, der allerede har tilbudt at deltage i processen. De gentager også, at man er klar til at yde yderligere bistand, hvis OPCW beder om det.

Direkte adspurgt om Nato og Rusland i fællesskab kunne tænkes at træde mere aktivt ind i processen, gentager Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen en tidligere melding om, at det er en mulighed, at Nato bidrager.

- Vi har ikke diskuteret sagen. Men vi har allerede sagt, at vi er klar til at overveje yderligere assistance, hvis vi bliver bedt om det. Men foreløbig har vi ikke modtaget nogen anmodning, siger Fogh på et pressemøde.

/ritzau/

 

Dagens Gossip