Nej-partier: Danmark kan klare sig med parallel-aftaler

Folketingets EU-venlige partier fører skræmmekampagne, når de hævder, at Danmarks deltagelse i det europæiske politisamarbejde Europol vil blive lammet, hvis ikke det gældende retsforbehold erstattes af en særlig tilvalgsordning.

Det siger de EU-skeptiske partier, Dansk Folkeparti og Enhedslisten:

- De EU-begejstrede partier forsøger at bilde befolkningen ind, at afstemningen bare handler om, hvorvidt Danmark skal deltage i Europol eller ej. Men det er så tæt på løgn, som man kan komme, siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper.

- Det er decideret misinformation, at retsforbeholdet afholder os fra at deltage i internationalt politi-samarbejde. Hvis vi ønsker det, kan vi deltage i Europol, for eksempel gennem en parallelaftale, som både Norge og Schweiz har, siger hun.

Samme toner lyder fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg ville løse denne her konkrete sag med parallelaftaler. Det har Norge, og det skal vi naturligvis også have, siger han og fortsætter:

- Jeg har ikke kunnet finde nogen, der har kunnet pege på et EU-land, der ikke synes, det kunne være interessant at have aftaler med Danmark om udveksling af kriminelles adfærd.

Spørgsmål: Tror du, at Danmark kan få alle de parallelaftaler, man godt kunne tænke sig?

- Det er jo ikke sådan, at der ikke samtales på tværs af landene. Hvis Danmark står fast ved folkeafstemningen, så ved man jo i EU, at den eneste måde at klare det på er gennem parallelaftaler, og så får vi dem, ligesom tilfældet har været i Norge.

/ritzau/

.

Dagens Gossip