Nødhjælpschef: Isil gør det nemmere for os i Syrien

Skrevet af admin

|

03/07/2014

Dagens topnyheder

Den islamistiske oprørsgruppe Islamisk Stat i Irak og Levantens (Isil) fremmarch i Syrien har gjort det nemmere at få nødhjælp frem til mange af de mennesker, der er fordrevet fra deres hjem på grund af borgerkrigen i landet.

Det siger den internationale chef for Røde Kors i Danmark, Birgitte Ebbesen, som i disse dage befinder sig i Syrien.

Men hun fortæller også, at den humanitære katastrofe efter tre års borgerkrig fortsat er gigantisk. Næsten syv millioner er fortsat på flugt internt i landet, mens knap tre millioner syrere er søgt i sikkerhed for kamphandlingerne og ødelæggelserne uden for Syriens grænser.

- Folk bevæger sig stadig rundt alt efter, hvor der er kampe og rykker ind i mere sikre områder. Nogle søger for eksempel ly og tager ophold i lejre i Isil-kontrollerede områder, fordi der er mere fredeligt, siger Birgitte Ebbesen.

Arbejdet med at få vand, mad, medicin og anden form for nødhjælp frem varetages i Syrien af Røde Halvmåne, den muslimske søsterorganisation til Røde Kors.

Og nødhjælpsindsatsen er blevet lidt nemmere efter Isils erobringstogt. Tilsyneladende har den militante bevægelse bedre styr på områderne og mere kontrol.

I andre dele af Syrien, som kontrolleres af regeringsstyrker eller andre oprørsgrupper, bliver indsatsen ind imellem forsinket eller forhindret, fordi Røde Halvmåne i visse tilfælde skal forhandle med flere parter om at komme ind.

I de Isil-kontrollerede områder derimod skal Røde Halvmåne kun forhandle med en enkelt aktør om at få lov til bringe nødhjælp frem. Og når tilladelsen er givet, bliver den ikke efterfølgende betvivlet af andre grupper.

- Det har ændret en lille smule på billedet, at Isil har taget så meget magt. I de lommer kan Røde Halvmåne nemmere komme ind, siger Birgitte Ebbesen.

/ritzau/