NSA vil optrappe dansk cyber-samarbejde

Den amerikanske spiontjeneste NSA, som har været udsat for massiv kritik for sine metoder, har ambitioner om at udvide samarbejdet med Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Det skriver Information på baggrund af lækkede dokumenter fra whistlebloweren Edward Snowden.

NSA vil øge samarbejdet omkring cybersikkerhed med FE og har øje på det danske Center for Cybersikkerhed.

Netop samarbejde og udveksling af data med andre landes efterretningstjenester har været omdiskuteret i forbindelse med en ny lov for Center for Cybersikkerhed.

NSA's ønske om et øget samarbejde er omtalt i et talepapir, som daværende NSA-direktør Keith Alexander skulle holde for sine danske samarbejdspartnere ved et møde i sommeren 2012:

- Fremhæv, at NSA er klar til samarbejde med FE om cyberforsvar. Vi mener, at en udvidelse af vores samarbejde vil være til gensidig fordel for vores to nationer.

I et andet fortroligt dokument, kaldet Information Paper, som opridser forholdet og samarbejdet mellem FE og NSA, er der yderligere tegn på, at samarbejdet er blevet mere konkret.

- En delegation af ledende medarbejdere fra FE besøger NSA 5.-7. juni 2013 i forbindelse med NSA's og FE's årlige strategiske planlægningskonference. Hovedemnerne vil omfatte CT (counter terror, red.)-samarbejde, særlige initiativer og øget samarbejde om cyberforsvar, står der i det tophemmelige dokument.

- FE overtog Danmarks nationale ansvar for cyberområdet i 2012 og har siden etableret Center for Cybersikkerhed (CFCS).

Centret skal beskytte offentlige myndigheder og virksomheder mod elektroniske angreb. Det har adgang til data om eksempelvis, hvilke hjemmesider danskere besøger, eller hvem der sender e-mails til hvem og hvornår.

Kritikere af loven om cybersikkerhed mener, at den er for løst defineret og giver Center for Cybersikkerhed for let adgang til at dele personfølsomme oplysninger med udenlandske spiontjenester som NSA.

/ritzau/

 

Dagens Gossip