Nu afgøres det - ja eller nej til uafhængigt Skotland

Over over hele Skotland åbnede valgstederne klokken 7.00 (8.00 dansk tid). Ved en historisk folkeafstemning skal borgerne afgøre, om Skotland skal være et uafhængigt land.

Valgdeltagelsen ventes at blive meget høj.

Meningsmålingerne de seneste dage har vist et lille nej til at bryde unionen med England, Wales og Nordirland. Men det er ganske tæt på dødt løb.

I sidste øjeblik har ja-siden, der støtter et uafhængigt Skotland, fået støtte fra den skotske tennisstjerne og Wimbledon-vinder Andy Murray.

- En stor dag for Skotland i dag. Nej-kampagnens negativitet de seneste dage - det har fuldstændig fået mig overbevist. Jeg er spændt på at se udfaldet. Lad os gå efter det, skriver Murray på Twitter.

Men sportsstjerner, kunstnere, politikere og alle de menige skotter har på kryds og tværs støttet et ja og et nej til uafhængighed for Skotland med 5,3 millioner indbyggere.

En af de første til at afgive sin stemme i Edinburgh torsdag morgen er en forretningsmand, der glæder sig.

- Dette er en historisk dag for Skotland. Jeg har ventet hele mit liv på dette. Det er på tide at bryde med England. Ja til uafhængighed, fortæller han en journalist fra nyhedsbureauet Reuters.

Men samtidig med, at han taler, går et par arbejdere forbi og giver deres mening til kende: "Stem nej".

I de seneste uger, hvor meningsmålinger for første gang viste, at det er realistisk, at det bliver et ja til uafhængighed, er det politiske establishment i Storbritannien vågnet op og er stormet til Skotland for at trygle borgerne om ikke at forlade den over 300 år gamle union med England.

- Dette er vores største og mest berigende øjeblik, som nogen af os nogensinde får, siger Skotlands førsteminister, Alex Salmond, der er leder for Det Skotske Nationalparti og har stået i spidsen for ja-kampagnen.

Den konservative britiske premierminister, David Cameron, der har været i Skotland to gange inden for en uge, har indtrængende opfordret skotterne til at blive i "vores hjem" og advaret om, at det kan blive en "smertelig skilsmisse" med store økonomiske konsekvenser for Skotland.

Men personligt står også meget på spil for Cameron. Han kan blive tvunget til at træde tilbage, hvis det bliver et ja i Skotland.

Nu er det skotternes tur til at afgøre det.

Valgstederne lukker klokken 22.00 (23.00 dansk tid), og resultatet ventes tidligt fredag morgen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip