Nu sidder Putin og Porosjenko ansigt til ansigt

Ruslands præsident, Vladimir Putin, og hans ukrainske kollega, Petro Porosjenko, begyndte tirsdag aften et bilateralt møde, hvor de drøfter den igangværende konflikt i det østlige Ukraine.

Mødets begyndelse blev bekendtgjort på den ukrainske præsidents Twitterkonto, og også en Kreml-talsmand bekræftede, at de to ledere nu sidder over for hinanden i den hviderussiske hovedstad, Minsk.

Før de to stridende ledere satte sig sammen, mødtes de blandt andet med Hvideruslands præsident, Aleksander Lukasjenko. Han siger, at alle de ledere, der mødtes tirsdag, er enige om, at der er behov for en nedtrapning af konflikten.

I alt blev der forhandlet i omkring seks timer med præsidenterne fra Hviderusland og Kasakhstan samt EU-topfolk, inden Putin og Porosjenko satte sig sammen.

Forud for mødet, sagde Ukraines præsident, at fred er det vigtigste mål for mødet.

- En aftale om at standse kampene vil være en vigtig milepæl, sagde Petro Porosjenko.

Putin gjorde klart, at krisen i den tidligere sovjetrepublik ikke kan løses ved yderligere militær optrapning eller uden at inddrage landets russisktalende regioner i øst.

Det er kun anden gang, at Ukraines præsident mødes ansigt til ansigt med Vladimir Putin. Første gang var i starten af juni, hvor den franske præsident, François Hollande, satte et ganske kort møde i stand i forbindelse med markeringen af 70-året for D-dag i Normandiet.

Der ventes dog ikke at ske afgørende gennembrud ved mødet, der foregår dagen efter, at 10 russiske faldskærmsstyrker blev pågrebet i Ukraine. Kijev har gentagne gange beskyldt Moskva for at sende mandskab og militært udstyr til prorussiske separatister i det østlige Ukraine.

Mindst 2200 mennesker har mistet livet i konflikten, viser en FN-rapport ifølge Reuters.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip