Ny opdagelse vækker opsigt: Egtvedpigen var indvandrer

Nu tyder forskning imidlertid på, at den unge pige, som blev begravet i en egekiste for godt 3.500 år siden nær Egtved By, faktisk kom langvejs fra.

En analyse af pigens hår, tænder og negle viser, at hun blev født og voksede op mange hundrede kilometer fra Danmark. Hun er sandsynligvis født i Sydtyskland og kom til Egtved nær Vejle kort tid før sin død, skriver Nationalmuseet i en pressemeddelelse.

Såkaldte strontiumisotop-analyser af Egtvedpigens hår og af en tommelfingernegl afslører, at hun rejste frem og tilbage over store afstande i de sidste to år af sit liv. Det er første gang nogensinde, at forskere har kortlagt en så detaljeret rejseaktivitet for et forhistorisk menneske.

Strontium er et sporgrundstof, som findes i jordskorpen, men forekomsten varierer fra sted til sted afhængig af geologien. Mennesker, dyr og planter optager strontium gennem vand og føde, og på den måde virker strontium lidt som en GPS. Med analyser af strontiumisotoperne i de arkæologiske rester kan man bestemme, hvor i verden mennesker og dyr levede.

- Hvis vi ser på de sidste knap to år af pigens liv, så opholdt hun sig indtil 13 til 15 måneder før sin død i et område, hvis strontiumisotop-signatur ligner det område, hvor hun blev født. Derefter rejste hun til et sted, som meget vel kan være i Jylland. Efter 9-10 måneder rejste hun igen tilbage til området, hun kom fra og blev der i fire til seks måneder, inden hun rejste til Egtved, fortæller seniorforsker Karin M. Frei i pressemeddelelsen

Læs også: Egtvedpigens dragt kommer til Vejle

- Hverken i Egtvedpigens hår eller i hende tommelfingernegl antyder strontiumisotop-signaturen, at hun vendte tilbage til de nordlige himmelstrøg før umiddelbart inden, hun døde. Det tager knap en måned, inden man i et menneskes hår og negle kan se strontiumisotop-signaturen af opholdsstedet, og det betyder, at hun efter alt at dømme kom til Danmark og Egtved omkring en måneds tid, før hun døde.

Meget tyder på, at Egtvedpigen, som var 16-18 år, da hun døde, stammer fra det sydvestlige Tyskland, nærmere bestemt Schwarzwald, som ligger 800 kilometer syd for Egtved.

Isoleret set viser Egtvedpigens strontiumisotop-signatur, at kan hun komme fra et sted i Sverige, Norge eller Vest- og Sydeuropa. Hun kunne i teorien også være fra Bornholm. Men når Karin M. Frei inddrager strontiumisotop-signaturen i Egtvedpigens klædedragt, kan hun indsnævre området forholdsvis nøjagtigt, oplyser Nationalmuseet.

- Ulden i Egtvedpigens klædedragt stammer ikke fra Danmark, og samtidig varierer strontiumisotopværdierne i dragtens enkelte uldtråde meget. Det beviser, at ulden stammer fra får, der har græsset forskellige steder eller i et relativt stort område med en meget kompleks geologi, og præcis i Schwarzwald findes en lignende heterogen strontiumisotopsammensætning i undergrunden, siger Karin M. Frei.

Du kan læse mere om forskernes opsigtvækkende fund her.

Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip