Ny polsk EU-præsident lover: I will polish my English

- I will polish my English, lover Donald Tusk, som overtager posten som EU's præsident den 1. december, og som nu har afleveret sin afskedsbegæring som polsk premierminister.

Den 57-årige Tusk har nu en periode på et par måneder, hvor der bliver tid til at "polere" det engelske, som han kan, samt lære noget mere.

Det opsigtvækkende løfte blev fremsat af den borgerligt-liberale politiker, da han for halvanden uge siden på et ekstraordinært EU-topmøde blev udpeget som afløser for den flersprogede belgier Herman Van Rompuy.

Og han får hjælp af det polske dagblad Gazeta Wyborcza, der viser ham og andre læsere solidarisk støtte frem til december med små lektioner i engelsk under mottoet:

"Polish your English. Vi lærer det sammen med Donald Tusk".

Avisen vil blandt andet benytte sig af tip fra professionelle sproglærere og psykologer, og den lover læserne, at de ikke kun vil blive sprogligt bedre, men også komme til at forstå EU bedre.

Det sker efter, at der i EU har været stor fokus på den polske premierministers begrænsede sprogkundskaber.

Samtidig er der tegn på, at der vil komme politisk uro, når Tusk helt forlader den politiske scene i Warszawa.

Grzegorz Schetyna, en af hans rivaler i partiet Borgerplatformen, siger, at han vil forsøge at blive ny partileder, hvilket kan give problemer, da Tusk har håndplukket flere til centrale stillinger.

De fleste venter, at parlamentsformand Ewa Kopacz afløser Donald Tusk som regeringschef. Den 57- årige børnelæge, der ynder at gå med stilethæle, er kendt som landets "Jernlady", der altid har støttet Tusk.

Efter syv år som premierminister skal Tusk overtage EU-præsidentposten. Et job, der blandt andet kræver, at han som vært for EU's topmøder skal forsøge at få skabt konsensus mellem de 28 medlemslande.

Tusk ventes at gå af som premierminister torsdag, efter at han indgav sin afskedsbegæring tirsdag.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip