Nyvalgt Tusk vil kæmpe for Storbritannien i EU

- Intet fornuftigt menneske kan forestille sig EU uden Storbritannien, siger Polens premierminister, Donald Tusk, umiddelbart efter at være blevet valgt som EU's nye præsident efter Herman Van Rompuy.

- Vi skal forsvare vores fælles interesser. Det er en stor udfordring. Jeg kommer til Bruxelles fra et land, der har en dyb tro på vigtigheden af et forenet Europa, siger Tusk på et pressemøde efter udvælgelsen.

I den forbindelse nævner han, at han vil arbejde for at sikre, at Storbritannien forbliver i EU.

Tusk siger, at han mener, at hans erfaring fra sin tid som premierminister vil have stor betydning i jobbet som EU-præsident.

- Jeg er overbevist om, at min erfaring kan blive en vigtig energikilde. Det er vigtigt nu og i fremtiden, siger Tusk.

Den polske premierminister er op til udvælgelsen blevet kritiseret for ikke at være stærk i hverken engelsk eller fransk. Han gennemførte lørdag det meste af pressemødet på polsk igennem tolk, men siger også flere sammenhængende sætninger på et helt forståeligt - omend lidt haltende - engelsk.

- Jeg skal nok pudse mit engelsk. Som sagt skal jeg nok være helt klar i december. 100 procent. Bare rolig, siger Tusk.

- Vores valg i dag er baseret på politik. For mig er substansen det vigtigste aspekt. Jeg ved, at Europa er truet i dag. Det kræver masser af politisk vilje at håndtere både de indre og de ydre trusler. Og der er brug for politisk vilje for at møde dem.

Den nuværende EU-præsident, Herman Van Rompuy, gør det til et pressemøde efter mødet om topjob klart, at Tusk ud over at være formand for Det Europæiske Råd, som rummer alle EU's 28 stats- og regeringschefer, også vil sidde for bordenden ved topmøder blandt de 18 eurolande.

Det skal han også, selv om Polen ikke selv har indført euroen. Tusk siger, at han mener, at det er et stærkt signal om, at Polens fremtid er i eurozonen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip